Profesorica uporna: Nisam im ni predavala niti sam izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, snimak je “fake”

"Nisam im ni predavala niti sam izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, ja sam samo kolateralna šteta, snimak je fake," izjavila je profesorica.


edisa trumic

Incident koji se desio na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu uzburkao je danas širu javnost naše zemlje. Glavni akteri ove priče su studenti koji traže smjenu profesorice Edise Trumić jer ih je, tvrde, nazvala “kerovima” te sama Trumić koja negira da im je uopće išta predavala.

Prema dopisu koji su studenti dostavili Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, cijela situacija odigrala se 6. januara ove godine kada su imali prvo online predavanje kod profesorice Trumić.

Naime, ona je angažovana s Univerziteta u Tuzli za potrebe realizacije nastave u Sarajevu, iz predmeta Klinička farmacija, a s obzirom da je profesorica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu na bolovanju, što nam je potvrdio i prodekan za nastavu Haris Nikšić.

Profesorici ostao uključen mikrofon

Međutim, studenti su se požalili da su dogovori s profesoricom na prvom predavanju, kada su trebali usaglasiti način izvođenja nastave, rezultirali uvredama.

Na molbu studenta da se u dogovoru pridržavamo zakonskih odredbi i silabusa, profesorica je na prilično neugodan način odlučila zaustaviti diskusiju i nastaviti s predavanjem. Ipak, ove nesuglasice bismo eventualno i riješili, ali je uslijedilo nešto čime smo zaista ostali šokirani. U toku prve pauze, profesorica se udaljila od svog računara, ali mikrofon je ostao upaljen i svi studenti su bili svjedoci razgovora koji je uslijedio između profesorice i gospodina koji je bio prisutan u prostoriji s njom. U toku tog razgovora smo mi kao studenti nazivani ‘kerovima’ i o nama se govorilo koristeći i druge pogrdne fraze koje mi je zaista neugodno napisati. Ovo predavanje je održano online, putem Google meet platforme, te smo pri samom ulasku na predavanje dobili obavijest da se predavanje snima. Shodno tome, profesorica bi trebala posjedovati snimak koji svjedoči svemu navedenom, ali to možemo svakako posvjedočiti i svi mi studenti. O svemu ovome smo obavijestili fakultet isti dan, pri čemu smo izrazili svoj stav da odbijamo bilo kakvu dalju saradnju s profesorom koji o nama kao studentima na ovakav način razgovara, navodi se u dopisu studenata koji je potpisao predsjednik Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta Amar Kolašinac.

Trumić sve negira

Nakon što su nam studenti ustupili audiosnimak na kojem se čuje razgovor ženske osobe, navodno profesorice Trumić, kako tvrde, i još jedne muške osobe, navodno njenog brata Amela Trumića, koji je inače na poziciji dodatnog sudije u Općinskom sudu u Sarajevu, javili smo se profesorici za komentar, piše Klix.

 – Nisam im ni predavala niti sam izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu. To je posljedica lošeg odnosa s bivšom profesoricom i nezadovoljstva studenata prolaznošću. Ja sam valjda neka kolateralna šteta. Nemam ni radni odnos ni ugovor tu, sve su pogrešne informacije. Nazovite dekana i prodekana, snimak je fake, kazala je Trumić.

Ne želeći da zbunjujemo javnost, tražili smo od profesorice da nam ponovo potvrdi njene tvrdnje kako “ona nije na snimku i kako nije predavala studentima”, na što nam je jasno odgovorila “Ne”, piše Klix.

Međutim, prodekan za nastavu Haris Nikšić potvrđuje priču studenata, dodajući da mu nije poznato porijeklo audiosnimka s predavanja, ali da će Farmaceutski fakultet sve detaljno istražiti.

raspored

 – Imali smo danas sastanak Uprave fakulteta kako bismo ispitali sve činjenice. Žao nam je da odmah prekinemo saradnju s profesoricom jer u tom slučaju više od 200 studenata ne bi imalo nastavu. S druge strane imamo etički problem koji godinama nije zabilježen na ovom fakultetu. U protekle tri godine nismo imali čak nijedan zahtjev za komisijskim ispitom. Moja je dužnost da štitim fakultet i studente. Da se sve ovo desilo u amfiteatru, ne bismo razmišljali o postupcima. Sada moramo ispitati sve elemente, rekao nam je Nikšić dodavši da ga pogađa bilo kakva loša komunikacija u visokoškolskoj ustanovi.

Dok profesorica Trumić tvrdi da je “kolateralna šteta” u cijeloj priči, iz pouzdanih izvora saznajemo da je ona kao uposlenica Ministarstva zdravstva Federacije BiH već odavno na bolovanju, ali je ipak angažovana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Osnove kulture ponašanja

Doktor Stevanović: Koga to promovišemo u univerzitetske nastavnike?

Povodom incidenta na sarajevskom fakultetu oglasio se i Studentski parlament (SPUS) UNSA osuđujući, kako navodi “ponižavajući tretman studenata”.

 – Predstavnici prosvjete, osim što prenose znanje, trebaju prenosit osnove kulture ponašanja i da studentima budu kvalitetan primjer kako se ponašati u društvenim procesima. Uloga profesora je krucijalna za izgradnju ličnosti studenata, te kao takva mora biti shvaćena ozbiljno. U nedostatku socijalnog kontakta, ne smijemo zaboraviti osnovne principe i moralne temelje ljudskosti, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te ultimativno u veoma teškom periodu pandemije, ove principe moramo maksimalno intenzivirati i poštovati, istakli su iz SPUS-a dodajući da mneće ostati nijemi na ovakva ponašanja profesora.

Rektor Škrijelj: Ne idu nam u prilog afere ovog tipa, na Farmaceutskom fakultetu je da provede istragu

Kao jedan od vodećih principa Ustava BiH, zakona i podzakonskih akata, pa tako i Etičkog kodeksa UNSA, ističu iz SPUS-a, jeste načelo poštovanja integriteta i dostojanstva osobe. To u prvom redu podrazumijeva da svi članovi univerzitetske zajednice trebaju biti poštovani kao osobe u skladu sa zajamčenim pravima na život, integritet i dostojanstvo.

 – Studenti smo pete godine i u vrlo kratkom roku ćemo postati kolege našim profesorima. Ovaj fakultet smo upisali u nadi da ćemo postati akademski građani, a ne ‘kerovi’, i odlučni smo u namjeri da ne dopustimo nikome da nas u to pretvori, zaključili su studenti Farmaceutskog fakulteta.