Upućena inicijativa da najbolji učenici i studenti ne plaćaju školarinu

Inicijativa o oslobađanju plaćanja upisnine i školarine za najbolje učenike i studente


studenti novac savjeti

Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru uputila je prema Senatu i Upravnom odboru Inicijativu o oslobađanju plaćanja upisnine i školarine za najbolje učenike i studente. Inicijativa se odnosi na dobitnike priznanja “učenik generacije” koji bi prilikom upisa svoje prve godine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” bili oslobođeni plaćanja upisnine i školarine u oba semestra tokom prve godine studija, piše bljesak.info.

  – Smatramo kako bi to bio dodatni poticaj i motiv za vrijedne učenike, brucoše, a Univerzitet bi dobio najbolju moguću promociju jer bi usvajanjem ove inicijative na pravi način vrednovali i cijenili trud, rad, zalaganje i ostvareni uspjeh, naveli su iz Unije studenata. Drugi dio iste inicijative odnosi se na studente starijih, viših godina studija.

Konkretan prijedlog jeste da se po jedan student sa svakog fakulteta i univerzitetskog studija s najvišim prosjekom ocjena tokom prethodne akademske godine oslobodi plaćanja školarine u oba semestra sljedeće akademske godine.

Konačnu rang listu nagrađenih, odnosno studenata oslobođenih plaćanja, prema ovom prijedlogu, usvajao bi Senat, po prijedlogu znanstveno-nastavnih vijeća. U Uniji studenata smatraju kako je ovo dobra inicijativa i da je vrijeme da se najbolji među njima počnu istinski cijeniti, a njihov uspjeh, odricanje i dosadašnji trud na pravi način valorizirati.

Za usvajanje ove inicijative Unije studenata potrebna je podrška članova Senata Univerziteta i Upravnog odbora, navodi se u priopćenju.