Upućena inicijativa da najbolji učenici i studenti ne plaćaju školarinu

Inicijativa o oslobađanju plaćanja upisnine i školarine za najbolje učenike i studente


Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru uputila je prema Senatu i Upravnom odboru Inicijativu o oslobađanju plaćanja upisnine i školarine za najbolje učenike i studente. Inicijativa se odnosi na dobitnike priznanja “učenik generacije” koji bi prilikom upisa svoje prve godine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” bili oslobođeni plaćanja upisnine i školarine u oba semestra tokom prve godine studija, piše bljesak.info.

Advertisements

  – Smatramo kako bi to bio dodatni poticaj i motiv za vrijedne učenike, brucoše, a Univerzitet bi dobio najbolju moguću promociju jer bi usvajanjem ove inicijative na pravi način vrednovali i cijenili trud, rad, zalaganje i ostvareni uspjeh, naveli su iz Unije studenata. Drugi dio iste inicijative odnosi se na studente starijih, viših godina studija.

Advertisements

Konkretan prijedlog jeste da se po jedan student sa svakog fakulteta i univerzitetskog studija s najvišim prosjekom ocjena tokom prethodne akademske godine oslobodi plaćanja školarine u oba semestra sljedeće akademske godine.

Konačnu rang listu nagrađenih, odnosno studenata oslobođenih plaćanja, prema ovom prijedlogu, usvajao bi Senat, po prijedlogu znanstveno-nastavnih vijeća. U Uniji studenata smatraju kako je ovo dobra inicijativa i da je vrijeme da se najbolji među njima počnu istinski cijeniti, a njihov uspjeh, odricanje i dosadašnji trud na pravi način valorizirati.

Za usvajanje ove inicijative Unije studenata potrebna je podrška članova Senata Univerziteta i Upravnog odbora, navodi se u priopćenju.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!