Oglasila se i profesorica: Nisam upotrijebila termin “kerovi”

Siguno nisam upotrijebila taj termin "kerovi", kazala je profesorica Edisa Trumić


edisa trumic

Siguno nisam upotrijebila taj termin “kerovi”, kazala je profesorica Edisa Trumić, kada su je novinare Oslobođenja pozvali želeći čuti i njenu stranu priče povodom skandala koji potresa Farmaceutski fakultet u Sarajevu.

Naime, kako smo objavili, studenti završne godine Farmaceutskog fakulteta su se obratili javnosti tvrdeći da je profesorica Trumić, govoreći o njima, iskoristila navedeni, nimalo primjereni izraz. Kažu da je to uradila u pauzi predavanja, zaboravivši ugasiti mikrofon. Dodaju da je cijeli snimak predavanja, uključujući i sporni dio nastao na pauzi, snimljen na Google meet platformi.

Farmaceutski fakultet UNSA: Profesorica studente nazvala “kerovima”

Profesorica tvrdi da je isključila mikrofon, te da ne zna kako je uopće nastao taj snimak.

 – Ovo su trebala biti bila moja prva predavanja. Njih je jako puno na prvoj godini iz nekog razloga. Desio se taj problem da nismo mogli da nađemo kompromis u kojoj formi treba da bude taj ispit, odnosno da li treba da bude kao što drži dosadašnja profesorica, koja će i nastaviti, ili da na neki način bude usmeno ispitivanje, kako bih im olakšala. Tu su onda bila neka različita mišljenja i polemike i to je trajalo pola sata. Ja sam to malo grublje prekinula i nastavila predavanje. Šta je bilo u pauzi, kada je trebao biti isključen mikrofon? Ja sam isključila svoj mikrofon, ali pošto i asistent snima onda se to vjerovatno čulo iz te susjedne sobe šta sam ja privatno pričala. To ne može biti razlogom bilo kakve medijske objave i slično. Ne vidim razloga, ali taj termin “kerovi” sigurno nije upotrebljen. Neki drugi je mogao biti, ali taj nikako nije, tako da ja ne vidim svrhu. Ja sada gledam da njima izađem u susret, i ako slučajno budem nastavila rad opet bih gledala da im izađem u susret jer je meni ovo viška. Ovo je samo ovaj semestar. Stvarno ne vidim razlog zbog čega bi to bilo na neki način inscenirano, rekla je za Oslobođenje profesorica Trumić.

Sigurno je da je sada na potezu dekan, odnosno uprava Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu.