Kroz historiju ljudi su žvakali sve: od smole i parafinskog voska do modernih žvakaćih guma. Na primjer, prije 5000 godina ljudi su žvakali komade katrana koji ima antiseptička svojstva i druge ljekovite učinke, jednake modernim žvakaćim gumama.

Žvakaća guma ne služi samo za suzbijanje lošeg zadaha, već može biti i vrlo djelotvorna u pomaganju našem organizmu. Ali oprezno, žvakaća guma ima i svoje nedostatke.

1. Utječe na zube

Dobro: Žvakaća guma bez šećera učinkovito je sredstvo za ubijanje bakterija. Štiti zube od propadanja i gingivitisa pokretanjem dodatne pljuvačke koja ispire kiseline i ostatke hrane. Također jača caklinu primjenom dodatnih kalcija i fosfata.

Loše: Ako vaša guma sadrži šećer, to negativno utječe na zdravlje zubi. Bakterije koje žive u vašoj usnoj šupljini probavljaju šećer prije nego što stigne u želudac, što rezultira nakupljanjem naslaga na zubima, te također s vremenom povećava karijes.

2. Poboljšava pamćenje

Žvakanje povećava puls, protok krvi i isporuku kisika u mozak. Jedan od pozitivnih učinaka je kognitivni poticaj koji doživljavamo: poboljšava budnost, obradu misli, donošenje odluka i pamćenje. Nažalost, to ne djeluje dugoročno – djeluje samo ako žvačete prije ili tokom posebno izazovnih zadataka.

problem probava