Savjeti za studente: 12 načina za brže pamćenje gradiva

Stvari učimo tokom cijelog života, ali još uvijek ne znamo sve jer zaboravljamo puno informacija. Zašto se to događa?


pamcenje ucenje

Bright Side vam donosi objašnjenje zašto se to događa i savjete pomoću kojih ćete mnogo efikasnije pamtiti informacije. Postoji univerzalna formula koja nam pomaže da lakše pamtimo stvari koju je kreirao Hermann Ebbinghaus, njemački psiholog. I to djeluje.

Ebbinghausova “krivulja zaborava” pokazuje da samo jedan sat nakon učenja zaboravimo više od polovine naučenih informacija. Sedam dana kasnije sjetimo se samo 20%.

Ebinghausova krvulja

Kako se sjetiti svega?

Da biste informacije duže zadržali u glavi, morate ih pokušati prebaciti u svoju dugoročnu memoriju. Prisilno pamćenje u ovom slučaju nije vrlo učinkovito jer vaš mozak ne može brzo shvatiti informacije i stvara jake asocijacije. Ako se stvari želite dugo sjećati, trebate produžiti vrijeme pamćenja. To bi trebalo trajati nekoliko dana ili čak sedmicu.

Još 12 savjeta za lakše pamćenje:

  1. Pokušajte razumjeti ono što naučite. Stvari koje razumijete pamte se 9 puta brže.
  2. Naučite najneophodnije informacije. Morate pravilno postaviti prioritete.
  3. Uzmite ovo u obzir: stvari koje su na početku i na kraju pamte se najbolje (efekt serijske pozicije).
  4. Prebacite pažnju s jedne teme na drugu. Zapamtite da se slična sjećanja miješaju (teorija smetnji) i postaju “nered”.
  5. Učite suprotne stvari. Na primjer, ako učite strani jezik, pamtite dan i noć. Lako je zapamtiti suprotnosti.
  6. Izgradite svoj “dvorac uma”. Ideja je povezati određene stvari sa određenim mjestom. Na primjer, ako ste u svojoj sobi, pokušajte povezati stvar koju učite s nečim u svojoj sobi. Ponovite to nekoliko puta. Nakon toga, pokušajte se prisjetiti kako soba izgleda u vašem sjećanju i ponovite stvari koje ste naučili na ovaj način.
  7. Upotrijebite “poveznice”. Poenta tehnike je pripisivanje jedne naučene stvari drugoj. Pa kad pomislite na poveznicu, automatski se prisjetite druge stvari.
  8. Povežite nove riječi s onima koje već znate. Ako učite jezik, možete upamtiti nešto novo na osnovu onoga što znate.
  9. Izmišljati priče. Ako trebate zapamtiti puno informacija nekim određenim redoslijedom, pokušajte dijelove staviti u priču. Važno je da su komadi međusobno povezani nekom vrstom radnje.
  10. Koristite audio snimač. Snimite informacije koje učite i preslušajte ih nekoliko puta. Ova metoda najbolje funkcionira za ljude koji bolje pamte audio informacije.
  11. Vizualizirajte. Koristite jezik tijela prilikom učenja. To će vam pomoći da pokrenete memoriju mišića.
  12. Odaberite samo najbolje materijale. Ne koristite zastarjele knjige i metode učenja. Stvari su se mogle puno promijeniti od nastanka knjiga. Ne gubite vrijeme na nešto što bi se moglo pokazati pogrešnim.