7 važnih stvari koje vam ruke pokušavaju reći o vašem zdravlju

Trnci u prstima ili čak cijeloj ruci nešto su što je doživio svaki deseti čovjek na svijetu. Taj bi bodljivi osjećaj mogao biti privremen, rezultat uobičajenog umora ili znak ozbiljnijeg problema sa zdravljem osobe.


hands e1601940463740

Umor i iscrpljenost

Kada podignemo teške predmete i stavimo zapešća u neugodne poze, podižemo pritisak na živce koji se nalaze blizu površine kože. To dovodi do osjećaja trnaca na površini svih naših prstiju, ovo je čist pokaz izmorenosti tijela. Svakako se naspavajte i općenito odmorite u slučaju da vam se ovo često dešava.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

ruka umor e1601940196405

Nedostatak vitamina

Nedostatak određenih vitamina (poput vitamina E, B1, B6 i B12) često može izazvati trnce u prstima lijeve ruke ili u lijevoj nozi. U tom slučaju radite na obnavljanju ravnoteže vitamina u tijelu. Vrijedno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi utvrdio pravu dozu koja vam treba jer višak određenih vitamina također ima negativne nuspojave.

ruka vitamini e1601940232330

Oštećenje kralježnice

Razni problemi s kralježnicom daju se do znanja kroz mali prst lijeve ruke. To je rezultat prevelikog pritiska i nanošenja štete živcima. Istežite leđa što je češće moguće; pokušajte se baviti jogom, gimnastikom ili plivanjem. Izbjegavajte provoditi duge periode u sjedećem položaju.

ruka kicma e1601940258817

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela često se izražava palcem, indeksom i srednjim prstom. Zbog određenih radnji koje se iznova i iznova ponavljaju kao dio čovjekova posla ili načina života, tetive mogu nateći, što uzrokuje utrnulost šake. Rješenje za ovo je jednostavna gimnastika i istezanje zglobova koje može spriječiti pojavu sindroma karpalnog kanala.

ruka sindrom e1601940282119

Problemi s cirkulacijom krvi

Utrnulost vrhova prstiju na desnoj ruci može se dogoditi zbog pritiska na površinske živce ili traume šake ili ramenog zgloba. Trnci u desnoj ruci mogu biti uzrokovani i određenim kardiovaskularnim bolestima, koje utječu na opći protok krvi do ekstremiteta. Idite u šetnju umjerenim tempom ili se bavite gimnastikom kako biste poboljšali zdravlje krvnih žila na ekstremitetima. Ozbiljniji problemi s cirkulacijom krvi zahtijevaju intervenciju medicinskih stručnjaka.

ruka cirkulacija e1601940305195

Buergerova bolest

Ova bolest najviše pogađa pušače. Protok krvi remeti stalni unos nikotina, što zauzvrat dovodi do nedostatka minerala u tijelu. To uzrokuje utrnulost prvo u prstima, a zatim u cijeloj ruci. Ne postoji način da se ova bolest u potpunosti izliječi. No, odustajanje od štetnih navika očit je prvi korak.

buerger ruka e1601940368795

Dijabetes

Jedan od prvih znakova dijabetesa su trnci koji se probijaju od stopala do dijelova ruku. To se događa zbog smanjenog protoka krvi u određena područja i zbog oštećenja živčanih završetaka i vlakana. Dijabetes tipa 1 liječi se uz pomoć injekcija inzulina. Dijabetes tipa 2 najčešće je povezan s lošom prehranom, pa prije svega treba provesti analizu krvi i savjetovanje s liječnikom.

ruka dijabetes e1601940393245