6 praktičnih savjeta kako napraviti vremena za sve

Kako u istom danu naučiti 70 stranica, pogledati seriju i izaći s prijateljima? Studenti ponekad imaju vrlo malo vremena za sebe. Često zbog studentskih i poslovnih obaveza zanemaruju sami sebe, prijatelje, hobije, porodicu ili im ponestaje vremena čak i za partnera.


busy person 1601935074

Donosimo šest savjeta koji će vam pomoći da učinkovitije organizirate svoje vrijeme i iskoristite svaki sat, dan, sedmicu i mjesec na najbolji mogući način.

6. Zapišite sve svoje planove i dnevne ciljeve čak i ako ste sigurni da ih nećete zaboraviti

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pokušajte sastaviti listu svojih uobičajenih svakodnevnih zadataka, knjiga koje želite čitati, filmova koje želite gledati, radnih projekata, kućanskih poslova itd. Stvaranje popisa proizvoda za kupovinu ili čak popisa vaših želja je jednostavna, a korisna navika. Pomoći će vam u planiranju dana i osigurati da ne propustite nijednu važnu aktivnost.

to do 1601935107

5. Pametno iskoristite svoje “mrtvo vrijeme”

“Mrtvo vrijeme” predstavlja količinu vremena između vaših zadataka: putovanja vozom, stajanja u redovima, čekanja prijatelja itd. Ne gubite to vrijeme samo igrajući, igre na pametnom telefonu. Umjesto toga, mrtvo vrijeme iskoristite za čitanje zanimljive knjige, učenje novog stranog jezika ili crtanje u svojoj svesci.

4. Zapišite i pratite sve što radite tokom dana

Izvedite mali eksperiment: uzmite svoju bilježnicu i provedite dva ili tri dana zapisujući sve što radite tokom dana i koliko vam treba. Detaljan opis vašeg svakodnevnog života pomoći će vam da shvatite kuda idu vaše dragocjene minute. Vjerovatno ćete se iznenaditi koliko vremena trošite na aktivnosti koje vam ne pomažu u postizanju ciljeva, poput pregledavanja Instagram feeda ili provjere nevažnih poruka.

3. Prenesite što više svojih dužnosti i odgovornosti

Pregledajte listu svojih svakodnevnih kućanskih poslova i neke od njih prepustite drugim članovima obitelji. Vaš će se brat ili sestra sigurno nositi sa zadatkom da baci smeće umjesto vas.

plans 1601935187

2. Ne budite lijeni za obavljanje petominutnih zadataka tokom dana

Za izvršavanje nekih zadataka nije potrebno više od 15 minuta. Napravite listu tih poslova i dovršite ih jedan po jedan. Možete sortirati e-poštu u pristigloj pošti, složiti ormare ili zalijevati kućne biljke. Obavljanje ovih malih zadataka svakodnevno pomoći će vam da postignete svoje veće ciljeve.

1. Odmarajte se redovito, a ne samo kad se osjećate iscrpljeno

U idealnom slučaju, trebali biste napraviti pauzu od 10 minuta za svakih 50 minuta rada i jedan dan u sedmici posvetiti samo sebi. Ali ako ovaj način odmora nije za vas, pokušajte izmjenjivati ​​svoje aktivnosti svakih 20 minuta. Ako to učinite, osjećat ćete se manje umorno i imat ćete više vremena tokom dana. Zapamtite: vaša produktivnost na poslu ovisi o vašoj fizičkoj energiji. Dakle, nemojte se lišiti odmora i restauracije.

rest 1601935242