Prisjetite se ukusnog deserta koji je bio vrlo popularan 70-ih godina prošlog stoljeća.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 160 g brašna
  • 160 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 ml tople vode
  • 60 ml ulja

Za kremu:

  • 1 kg jabuka
  • 1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)
  • 200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
  • 3 pudinga od vanilije
  • cimet po želji
  • 500 ml slatke pavlake

kolac starinsk

Priprema:

Umutite bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Odvojena žumanca pomiješajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo. Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomiješajte ove dvije smjese.

Zagrijte rernu na 180 stepeni, izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, te pecite koru oko 25 minuta.

Jabuke tanko ogulite, očistite i isjeckajte na kocke.

Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju. Izmiješajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite s 2 dl vode.

Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta. Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu.

Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata. Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga.

Ostavite kolač da odstoji prije služenja. Uživajte!

Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne recepte!