Studentski recepti: Jeftin i neodoljiv desert od jabuka i pudinga
Prisjetite se ukusnog deserta koji je bio vrlo popularan 70-ih godina prošlog stoljeća.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 160 g brašna
- 160 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 60 ml tople vode
- 60 ml ulja
Za kremu:
- 1 kg jabuka
- 1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)
- 200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
- 3 pudinga od vanilije
- cimet po želji
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Odvojena žumanca pomiješajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo. Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomiješajte ove dvije smjese.
Zagrijte rernu na 180 stepeni, izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, te pecite koru oko 25 minuta.
Jabuke tanko ogulite, očistite i isjeckajte na kocke.
Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju. Izmiješajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite s 2 dl vode.
Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta. Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu.
Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata. Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga.
Ostavite kolač da odstoji prije služenja. Uživajte!
Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne recepte!
STUDOMAT.BA