10 stvari koje možete naučiti za 10 minuta i koje će vam promijeniti život

Danas svi živimo ne 100 nego 200 na sat. Vjerovatno nemate ni vremena da pročitate ovaj tekst. Sigurno je teško izaći na kraj sa svim obavezama koje nas očekuju svakog dana, naročito na fakultetu ili na poslu.


Foto: Ilustracija

Vremena je malo, obaveza je previše, a šta ako još poželite da imate i slobodno vrijeme i društveni život? Nemoguća misija! Kako bismo to promijenili svi pribjegavamo malim trikovima za bolju produktivnost ne bismo li obezbijedili bar malo vremena za bavljenje sobom.

Advertisements

Evo rješenja! Naučite ovih 10 sitnica u narednih 10 minuta i sasvim sigurno ćete se već osjećati produktivnije.

Advertisements

1. Pomodoro tehnika

Sposobnost upravljanja vremenom je ključna za vašu produktivnost! Prema mnogima Pomodoro tehnika je upravo jedna od najefikasnijih tehnika. Sve što je potrebno jeste da svoje dnevne obaveze organizujete u intervalima od 25 minuta, što će vas “natjerati” da budete veoma efikasni.

2. Kako poboljšati svoj “prosjek”

Svakog dana trudimo se sve više da poboljšamo i iznjedrimo još bolje rezultate, ali nikada se ne trudimo da poboljšamo onaj prosjek naših performansi koji zapravo može imati veliki uticaj na cjelokupan rezultat.

3. Kako da planirate unaprijed

Planiranje unaprijed i postavljanje periodičnih ciljeva i ispunjavanje istih obezbijedit će dovoljno pažnje koju ćete posvetiti svakom zadatku. Na taj način ostajete koncentrisani na zadatak.

4. Kako da meditirate

Kratak bijeg od obaveza i problema kroz meditaciju sasvim sigurno će vam olakšati život i obezbijedit će vam bolju produktivnost. Osnove meditacije zapravo možete naučiti za svega 10 minuta, a dobrobiti su beskonačne. Meditacija je pravi lijek za svakodnevni stress. Nakon meditacije bit ćete produktivniji i odmorniji.

5. Tehnike pamćenja

Sve više stvari koje morate zapamtiti, a sve manje vremena! Ne, vaš mozak nije kompjuter da možete jednostavno uploadovati informacije, morate ih naučiti! A tek zaboravljanje! Ako se desi da ste nešto zaboravili ili to niste dobro ni naučili ili se negde “zaturilo”. Koncentracija i ponavljanje su zaslužni za pamćenje. Potrebno je da se dobro usredsredite na to što pokušavate da zapamtite, a zatim da testirate to što ste naučili ponavljajući.

6. Kako da ubrzate čitanje

OK, mala prečica. Ukoliko već nemate dovoljno vremena za čitanje, ne možete da čitate u prevozu na putu do fakulteta ili posla, poslužite se jednom malom olakšicom. Dajte šansu audio-knjigama. Veliki broj aplikacija nudi mogućnost biranja brzine kojom se audio-materijal reprodukuje zato pokušaje da ubrzate malo mozak i pratite knjigu 2-3 puta brže nego inače. Mozgu će biti potrebno svega 10-tak minuta da se prilagodi.

7. Kako da preuzmete odgovornost

Vrlo često ljudi pokušavaju da pronađu razloge zašto nešto ne mogu da urade; zašto ne stižemo da napišemo seminarski, da se spremimo za ispit na vrijeme, da se viđamo sa prijateljima… Prestanite da smišljate izgovore, to vrijeme iskoristite da naučite da preuzimate odgovornost za svoja djela. Sve ćete lakše i brže završiti ukoliko ne gubite vrijeme pokušavajući da nađete uzrok i izgovor. Preuzmite odgovornost i jednostavno nastavite dalje.

8. Kako da organizujete kritično od bitnog

Naravno sve je bitno i hitno, kao i uvijek. Ali da li je zaista tako?! “Bitno” se reda jedno za drugim, lista prioriteta se samo niže, i na kraju ne postižete ništa. Vrijeme je da naučite kako da razdvojite ono što je suštinski bitno i hitno, od onoga što je samo prividno bitno i što zapravo može da sačeka.

9. Istezanje

Sati provedeni za računarom kad tad će uzrokovati ozbiljne posljedice na vaše zdravlje, osim ukoliko ne naučite da je potrebno praviti kratke pauze i ustati sa stolice kako biste istegli i opustili sve napete mišiće u leđima, nogama, ramenima, vratu… Potrebno vam je samo 10 minuta da naučite osnovne vežbe za istezanje koje će vam spasiti život, ali bukvalno!

10. Kako da rasporedite obaveze u blokove

Kako vam se cijeli dan ne bi pretvorio u iscrpljujući maraton rješavanja obaveza bez kraja, pri čemu bi vas svaka sitnica lako omela u radu, naučite da organizujete svoje vrijeme. Napravite raspored obaveza, odredite vrijeme za odmor, vrijeme za učenje, vrijeme za viđanje sa prijateljima i porodicom i nikada vam se neće desiti da ponovo skačete sa jednog zadatka na drugi bez pravila ili reda.

(studentskizivot.com)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!