KS: Izmjenama Zakona do uvođenja obavezne studentske prakse i smanjenja nezaposlenosti mladih

Predstavnici Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Edin Halilović i Izudin Karić predstavili su jučer mrežu ROKADA i javnu politiku "Praksa je šansa" ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću.


Ovom prilikom, istaknuta je potreba za izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, s ciljem uvođenja obavezne studentske prakse.

– ‘Praksa je šansa’ u stvari je javna politika koja ima za cilj da kroz uvođenje obavezne studentske prakse omogući studentima sticanje praktičnih stručnih znanja, time i unapređenje njihove konkurentnosti na tržištu rada, a što bi u konačnici trebalo rezultirati smanjenjem nezaposlenosti mladih ljudi, istakao je Halilović.

Naglasio je i da je u pitanju akt kojeg su pripremili i izradili mladi bosanskohercegovački političari okupljeni u mreži ROKADA, a kojeg bi trebala usvojiti Vlada Kantona Sarajevo.

Prema riječima Karića, paralelno se radi i sa predstavnicima ministarstava obrazovanja svih ostalih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Ministar Kazazović je informisao Halilovića i Karića kako je u Kantonu Sarajevo upravo sada u toku proces izrade izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, navodi se u saopštenju press službe Kantona Sarajevo.

– Vaša ideja je za nas izuzetno značajna, jer je u korelaciji sa sličnim aktivnostima koje provodimo već na nivou srednjeg obrazovanja, zaključio je ministar Kazazović.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X