KS: Izmjenama Zakona do uvođenja obavezne studentske prakse i smanjenja nezaposlenosti mladih

Predstavnici Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Edin Halilović i Izudin Karić predstavili su jučer mrežu ROKADA i javnu politiku "Praksa je šansa" ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću.


Ovom prilikom, istaknuta je potreba za izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, s ciljem uvođenja obavezne studentske prakse.

Advertisements

– ‘Praksa je šansa’ u stvari je javna politika koja ima za cilj da kroz uvođenje obavezne studentske prakse omogući studentima sticanje praktičnih stručnih znanja, time i unapređenje njihove konkurentnosti na tržištu rada, a što bi u konačnici trebalo rezultirati smanjenjem nezaposlenosti mladih ljudi, istakao je Halilović.

Advertisements

Naglasio je i da je u pitanju akt kojeg su pripremili i izradili mladi bosanskohercegovački političari okupljeni u mreži ROKADA, a kojeg bi trebala usvojiti Vlada Kantona Sarajevo.

Prema riječima Karića, paralelno se radi i sa predstavnicima ministarstava obrazovanja svih ostalih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Ministar Kazazović je informisao Halilovića i Karića kako je u Kantonu Sarajevo upravo sada u toku proces izrade izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, navodi se u saopštenju press službe Kantona Sarajevo.

– Vaša ideja je za nas izuzetno značajna, jer je u korelaciji sa sličnim aktivnostima koje provodimo već na nivou srednjeg obrazovanja, zaključio je ministar Kazazović.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!