14.08.2016.

U Ambasadi Češke u Sarajevu održan prijem za stipendiste studija u Češkoj

Ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník, tokom prijema za stipendiste koji ove školske godine odlaze na studij u tu zemlju, čestitao je novoizabranim stipednistima i predao poklon pakete s informativnim materijalima o njegovoj zemlji.

Susret u rezidenciji ambasadora za studente koji odlaze u Češku održava se već 12. godinu u mjesecu augustu, saopćeno je iz češke ambasade.

Češka vlada je za školsku 2016/2017. godinu osigurala za 11 studenata stipendije za dodiplomske, magistarske i doktoranske programe. Oni će studirati na programima ekonomije, veterine, poljoprivrede, politologije, informatičke tehnologije, antropologije, međunarodnog prava itd.

Stipendije su za pune programe, što znači da je studentima osigurano jednogodišnje učenje češkog jezika i stipendija tokom cijelog dodiplomskog, magistarskog ili doktorskog studija u periodu od dvije, četri ili pet godina, u zavisnosti od programa studiranja.

Godišnje Republika Češka ulaže za stipendiranje studenata iz BiH više od 1.500.000 KM. Riječ je o desetinama studenata koji već studiraju na nekom od programa. Ovaj iznos se povećava svake godine.

Sastanku kod ambasadora su prisustvovali i studenti prethodnih generacija, koji su prenijeli iskustva i utiske mlađim kolegama.

Novi krug prijava za školsku godinu 2017/2018. biće uskoro otvoren, a sve informacije su dostupne na stranicama Ambasade Republike Češke u Sarajevu (www.mzv.cz/sarajevo).

(Fena/Kupujmo domaće)

Instalirajte našu Android aplikaciju i brzo i jednostavno pratite nove konkurse za stipendije i poslove. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram. Sve informacijte čitajte i na našem Viber chatu.

Imate pitanje u vezi studija? Prijavite se i diskutujte sa više od 22.700 registrovanih članova. Člansto na portalu donosi vam i mogućnost besplatnog korištenja naše Skriptarnice.