“Ruku na srce”: Realizacija projekta – I ja imam pravo da čitam knjige

Humanitarna organizacija studenata Ruku na srce i udruženje Metamorfoza u martu 2014. godine pokrenuli su projekat I ja imam pravo da čitam knjige sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem koji se danas javlja u mnogim manjim sredinama, gdje ne postoje ni približno adekvatno opremljene biblioteke i bibliotekarski fondovi u osnovnim školama.


Foto: Članovi udruženja u O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila
Foto: Članovi udruženja u O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila

Humanitarna organizacija studenata „Ruku na srce“ i udruženje “Metamorfoza” u martu 2014. godine pokrenuli su projekat „I ja imam pravo da čitam knjige“ sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem koji se danas javlja u mnogim manjim sredinama, gdje ne postoje ni približno adekvatno opremljene biblioteke i bibliotekarski fondovi u osnovnim školama.

– Sve mlade osobe bez obzira iz kojeg kraja dolaze, trebaju imati jednake prilike za obrazovanje. Ovom akcijom željeli smo olakšati djeci pristup lektirama i neobaveznoj literaturi, ali i podstaći druge vladine i nevladine organizacije da prepoznaju važnost slanja različitih vidova humanitarne pomoći u ove i ostale krajeve, te generalno značaj ulaganja u obrazovanje naših najmlađih, što predstavlja osnovni stub društva, saopštili su organizatori.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U periodu od 6 mjeseci prikupljali su knjige, sa fokusom na školske lektire. Obzirom na poplave koje su nas zadesile, projekat su usmjerili ka školama koje su pretrpile stradanja u mjesecu maju. Kao završni korak projekta, u petak 19.09.2014. godine posjetili su sljedeće škole:

  • O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila
  • O.Š. Hasan Kikić, Solun

– Tokom našeg druženja sa upravom i nastavnim osobljem u O.Š. “Ćamil Sijarić” imali smo priliku čuti nešto više o samoj situaciji nakon poplava. Najveći problem im trenutno predstavlja nepostojanje putne komunikacije između okolnih područnih škola i matične škole, obzirom da su putevi neprohodni radi posljedica poplava i klizišta, zbog čega se nastava u nekim školama i dalje ne može održavati, navode organizatori.

U ovoj akciji prikupljeno je oko 600 knjiga, primjerenih za učenike osnovnih škola. O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila broji oko 1.500 učenika, sa svim područnim školama iz 12 mjesnih zajednica. O.Š. Hasan Kikić, Olovo broji oko 360 učenika, sa svojim područnim školama. U oba slučaja, učenici svih područnih škola su usmjereni na jednu biblioteku, koja se nalazi u sklopu matične škole. U okviru posjeta, održan je i svojevrstan ogledni čas, te kroz druženje sa učenicima, kako najmlađim tako i onim iz starijih razreda, razgovarano je o značaju čitanja knjiga i ulaganja u lično obrazovanje.

Partneri u ovom projektu bez kojih bi realizacija istog bila daleko teža su:

  • GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo – donirano 110 školskih lektira, ukupne vrijednosti 1.500,00KM
  • Knjižara Buybook, Sarajevo – donirana 41 knjiga, ukupne vrijednosti 550,00KM
  • ADRA BiH – osigurali prevoz i dostavu knjiga do pomenutih škola
  • Fondacija „Dobro srce“ Sarajevo – prikupljali knjige za akciju
  • Galerija Boris Smoje i neformalna grupa građana „Sarajevska jutra poezije“ – prikupljali knjige za akciju

(STUDOMAT.ba)