Rektor UIS: Pad broja brucoša zbog manjka srednjoškolaca

Fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku ove godine dobili su 388 brucoša manje nego lani, ali ne zbog toga što je vođena loša upisna politika, već zato što je 2.000 manje svršenih srednjoškolaca u cijeloj RS.


Radoslav Grujić, rektor UIS
Radoslav Grujić, rektor UIS

Na taj način problem smanjenog broja studenata objašnjava rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić koji se našao na udaru Unije studenata RS. Prvi čovjek te studentske asocijacije Milan Milišić zatražio je i Grujičićevu smjenu optuživši ga za loše kreiranje upisne politike. Studentske vođe, međutim, zahtjev nisu potkrijepili analizom upisa i tačnim brojkama upisanih studenata, pa se Grujić odlučio da sve predstavi crno na bijelo, piše Glas Srpske.

– Kritike na moj račun smatram potpuno nepotrebnim, neargumentovanim i na neki način klevetničkim. One su rezultat apsolutne neinformisanosti, a neću ni da vjerujem da imaju neke druge namjere. Milišić je student Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali veoma rijetko ovdje boravi i uglavnom je u Banjaluci. Ko je i na koji način Milišiću prenio informacije o tome šta radimo, ne znam i ne bih komentarisao, ali je jasno da nije dovoljno upoznat sa podacima o upisu, koje potencira kao razlog za moju smjenu, istakao je Grujić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

On ističe da su fakulteti preduzeli neophodne mjere da bi budućim studentima detaljno predstavili planove upisa.

– Već u januaru smo u Senatu raspravljali o upisnoj politici. Donijeli smo odluke, preporuke i uputstva, koje su potom realizovali dekani, objašnjava Grujić.

Ističe da su prošlog semestra imali i dva radna sastanka posvećena upisnoj politici. Njihov rezultat bio je da obiđu sve škole i da sa đacima završnih razreda razgovaraju o upisu na fakultet.

– Promovisali smo sve studijske programe. Nijedan fakultet nije propustio da uradi što je bilo u njegovoj mogućnosti da promoviše svoje studije. Obišli smo sve škole od Modriče do Trebinja. Ni to, međutim, ne pomaže ako se smanjuje broj srednjoškolaca, istakao je Grujić i dodao da veliki broj mladih nastavlja školovanje i u inostranstvu.

U Uniji studenata RS ranije su istakli da su od Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu zatražili Grujićevu smjenu jer bi slab upis studenata u budućnosti mogao dovesti do urušavanja i čak gašenja te obrazovne ustanove. U saopštenju za javnost koje je potpisao Milišić istaknuto je da će preduzeti niz aktivnosti za preispitivanje odgovornosti rukovodstva univerziteta. Milišić, međutim, nije znao koliko je studenata ove godine manje upisano u odnosu na prethodne, niti da odgovori na pitanje da li smatra da su mladi radije odabrali privatne ili inostrane fakultete ili je generalno smanjen broj svršenih srednjoškolaca u RS, navodi Glas Srpske.

Tehnološki fakultet

Dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miladin Gligorić kaže da je za loš upisni rezultat isključivo kriva loša demografska slika cijele zemlje.

– Naše radne grupe tri mjeseca bile su na terenu i obilazile škole da bi đake informisali o tome šta im nudimo od studijskih programa i koliko brzo se mogu zaposliti sa dobijenim diplomama. Još se dobro držimo s obzirom na to da je sve manje srednjoškolaca koji nam stižu, ističe Gligorić navodeći da su lani na studijskom programu hemijsko-inženjerstvo i tehnologija upisali 50, a ove godine 36 brucoša.

Akademska 2015/16. godina

  • 3.068 – Odobrena upisna kvota
  • 1.050 – Budžet
  • 1.116 – Samofinansiranje
  • 200 – Vanredni studenti
  • 202 – Strani studenti
  • 1.599 – Upisano u prvom upisnom roku

Akademska 2016/17. godina

  • 2.924 – Odobreno ukupno
  • 945 – Budžet
  • 1.561 – Samofinansiranje
  • 248 – Vanredni studenti
  • 170 – Strani studenti
  • 1.211 – Upisano u prvom upisnom roku

(Glas Srpske)