Prilika za nezaposlene u KS: Novi Zakon o obrazovanju odraslih

Zakonom o obrazovanju odraslih, koji je ove sedmice u formi Prijedloga utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, želi se pravno urediti i olakšati stjecanje praktičnih stručnih znanja, izvršiti dokvalifikacija ili prekvalifikacija zainteresiranih zaposlenih ili nezaposlenih osoba, a imaju šansu zaposliti se na poslovima koji su traženi na tržištu rada.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Osim što Zakon predstavlja usaglašavanje sa strateškim državnim dokumentima koje tretiraju ovu oblast, on je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje traži uređenje djelovanja vlasti na svim nivoima u stvaranju uvjeta i definiranju programa cjeloživotnog učenja, te smanjena nepismenosti, stjecanja konkretnih vještina i povećanja konkurentnosti na tržištu rada.

Najvažniji partner države u ovoj oblasti je privreda koja treba iznijeti svoje potrebe i uključiti se u edukaciju potrebnih kadrova. Obrazovanje odraslih predstavlja dio jedinstvenog obrazovnog sistema Kantona koji se obavlja kao javna služba u javnim ustanovama i ustanovama u okviru formalnog, neformalnog, informalnog i samousmjerenog učenja. Zakon definira osnivanje i rad institucija koje će realizirati programe odraslih. U smislu forme, sadržaja i vrste on precizira programske sadržaje koje će provoditi obučeni andragoški kadar, regulira upis polaznika za obrazovanje odraslih po osnovu konkursa i definira dobivanje stručnih certifikata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovim Zakonom je, kako je naglašeno u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, omogućeno velikom broj needuciranih osoba koji se nalaze na listama Službe za zapošljavanje stjecanje prvog zanimanja. Zakon stvara okvir i pretpostavke ovog procesa, a u njegovu realizaciju će biti uključeni privrednici, poslodavci, donatori, javne ustanove, Služba za zapošljavanje, a Skupština Kantona Sarajevo će donijeti konačnu odluku o predloženim zakonskim rješenjima.

(Radiosarajevo.ba)