Znate li zašto su stari kompjuteri imali igrice Pasijans i Mine?

Osobe starije od 15 godina vjerovatno se sjećaju vremena kada su jedne od glavnih aplikacija na kompjuterima bile igrice "Pasijans" i Mine ili "Minsko polje".


Neki i dan danas ne mogu odoljeti partiji ovih igrica koje su bile jako zarazne, ali i služile su u momentima kada nestane internet konekcijam piše N1.

Vjerovali ili ne, te igrice nisu bile instalirane bez razloga na vaše kompjutere, a nedavno je objavljeno zbog čega su se nalazile u svakom kompjuteru. Najbolje od svega je to što je previše očigledno, ali nikada nismo razmišljali o tome.

Naime, namjena igrice Pasijans je zapravo Microsoftov pametan način da nauči ljude kako da koriste računarski miš, odnosno kako da prevlače i spuštaju ikone i dokumente u operativnom sistemu.

Razlog iza instalacije Mina je sličan. Ova strateška igra je dizajnirana da nauči nove korisnike, odnosno početnike da pravilno koristi desni i lijevi klik na mišu.

Učenje je puno zabavnije kada niste ni svjesni da učite, zar ne?

(N1)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X