Znate li šta sve društvene mreže znaju o nama?

Mnoge od ovih stvari su zastrašujuće.


KHARKOV
Ilustracija: Envato

Šta sve pamti TikTok, a uglavnom i ostale društvene mreže?

1. Sve što napišete, čak i ako to niste poslali

TikTok skenira i analizira sve informacije koje dobije iz vašeg dopisivanja kao što je pisanje poruke, slanje i primanje. Sve to piše u njihovom sporazumu o privatnosti, a uključuje i poruke koje napišete i obrišete.

Ovo se možda čini kao veliko zadiranje u privatnost, međutim Facebook to koristi odavno. Iz poruka sa aplikacije Messenger (i poslatih i neposlatih) oni prikupljaju informacije koje su potrebne oglašivačima, prenosi mostarski.ba.

2. Sve što dodirnete na ekranu telefona

Na osnovu vaše dinamike kucanja na telefonu i prelaženja prsta po ekranu moguće vas je identifikovati. TikTok kompanija u svom sporazumu o sigurnosti kaže da prikuplja ritam i obrazac kucanja, ali se ne navodi za šta im je to potrebno.

Ti obrasci su vrlo značajni jer mogu prepoznati mnogo toga o korisniku, od pola do toga da ste klinički depresivni. Čini se da je TikTok jedina društvena mreža koja prikuplja ove obrasce i ritmove.

3. Sve o uređaju koji koristite

Naši mobilni telefoni i tableti TikToku govore mnogo informacija, poput IP adrese, modela uređaja, mobilnog operatera, vremenske zone, operativnog sistema i slično.

Prikupljanje ovih informacija je standard kod mnogih društvenih mreža.

4. Vaši kontakti

TikTok prikuplja kontakte iz vašeg imenika, kao i kontakte sa društvenih mreža, ukoliko ste povezali tu društvenu mrežu s ostalim.

Takođe, ovo se dešava uz vašu dozvolu, međutim te podatke oni bez vašeg odobrenja mogu proslijediti nekom drugom, prenose Nezavisne novine.

Prikupljanje kontakata nije jedinstveno za TikTok, jer ih gotovo svaka društvena mreža koristi i omogućavam vam “uvezivanje” kontakata.

5. Vaša interesovanja

Ovo ne važi samo za TikTok, jer sve društvene mreže koriste ono što vas interesuje, takve sadržaje vam i nude kako biste nastavili da koristite platformu. Koriste se posebni algoritmi kako bi vaše početne stranice bile prilagođene vama.

Ovo je problematično jer bez korisnikovog znanja može doći do raznih manipulacija i podmetanja sadržaja ili namernog prikrivanja sadržaja. Istraživači su zaključili da TikTok nema nikakvo posebno sumnjivo ponašanje, međutim ono što prikupljaju društvene mreže o nama je previše, i zato je potrebno da se pametno zaštitite.