Zbog poplave na Muzičkoj akademiji rastu gljive: Sanacija će trajati do septembra?

Na društvenoj mreži Facebook ovih je dana osvanula fotografija nastala prije otprilike dvije sedmice, na kojoj se vide gljive koje rastu iz zida uništenoga vlagom.


afe04 WhatsApp Image 2021 05 18 at 16.11.45
Foto: Boris15 via Shutterstock, screenshot via Facebook, edited in Pixlr

Već se ranije govorilo o troškovima, sanacijama, poplavama i otpadanju dijelova zgrade i o generalno kritičnom stanju zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, no uz sve pokušaje saniranja koje je Akademija zasigurno poduzimala, a Ministarstvo finansiralo, rast gljiva iz zidova potaknuo je pitanje zdravlja i dobrobiti studenata koji te prostorije svakodnevno koriste.

3369d gljiveFIN
Foto: screenshot via Facebook, M.Đ.

Na raspadajućoj Akademiji, dio studenata mora pripremati ispite, posebice oni koje sada uskoro čeka diploma

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prije nekoliko mjeseci dogodila se veća poplava u zgradi Muzičke akademije te je podrumski dio, tačnije sjeverni dio MA na -1, stavljen van funkcije i čeka se sanacija, koja bi inače trebala biti gotova u septembra“, kaže sagovornik. Unatoč tome što govori da se dolje ne smije biti, informacije na društvenim mrežama su oprečne. U njima se, naime, tvrdi da udaraljkaši i dalje dolje vježbaju.

b5d57 gljive4
“Čista zaraza”…Foto: screenshot via Facebook, M.Đ.

S obzirom na to da se sanacija dijela zgrade čeka mjesecima, ne čudi da zbog vlage na zidovima rastu gljive. – Cijela Akademija je napravljena jako loše i već je bilo nebrojeno mnogo popravak po zgradi, ali, istini na volju, prije bi mogli izgraditi novu i funkcionalnu zgradu nego ovu popravljati, smatra sagovornik, student Muzičke akademije koji je upoznat s “gljivičnom” situacijom svog fakulteta.

b3cf7 gljive1
“Ovo je opasno, ali ljudi očito ne shvaćaju…” Foto: screenshot via Facebook M.Đ.

Bubnjari nemaju gdje vježbati

Studenti nemaju puno izbora i prisiljeni su na suživot s biljkama, posebice udaraljkaši koji su izvoru spomenuli da gljive stalno niču, bez obzira na pokušaje saniranja. – Ovo sada je doseglo kritičnu razinu, kaže anonimni student za Mojfaks.dnevnik.hr.

1 2
Foto: screenshot via Facebook M.Đ.

Udaraljkaši već mjesecima ne mogu normalno vježbati u tom dijelu, znam da su prebačeni na drugi sprat nakon poplave. Stvar je u time da ima toliko stvari za popraviti da Akademija ni ne stigne raspisati toliko konkursa za sanaciju. Ove gljive su sanirane, ali je samo pitanje kad će narasti nove, jer one stalno rastu, kazao je za kraj.

2 3
“Sljedeća svjetska pandemija kreće s Muzičke akademije u Zagrebu…” / Foto: screenshot via Facebook, M.Đ.

Iako se, dakle, još 2019. ukazivalo na ozbiljne probleme zgrade Akademije, od ogromnog tereta i sudskih sporova nastalih zbog stihijski građene zgrade, curenja vode iz cijevi na nekoliko spratova, raštimavanja instrumenata zbog “čudnovate” klimatizacije, napuknuća stakla na prozorima pa do otpadanja dijelova mramornih ploča i očitog propadanja podzemne garaže čije zidove jede vlaga, fotografije poput ove svjedoče da se problemi još uvijek javljaju.