Znate li koje knjige će promijeniti život svakog studenta medicine?

Ako ste student medicine i dosadila vam je stručna literatura, nalazite se na pravom mjestu.


medical school 1631908655

Biti student medicine nije lako, ali moramo priznati da je to jedno od najplemenitijih zanimanja. Danas vam donosimo spisak knjiga koje će promijeniti život svakog studenta medicine.

Iako smo svjesni toga da studenti medicine čitaju mnogo stučne literature, ipak postoje knjige poput ovih koje vam mogu promijeniti pogled na buduću struku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tvoj život u mojim rukama – Rachel Clarke

Nekada televizijska novinarka, Britanka Rachel Clarke odlučila je promijeniti karijeru sa 29 godina. Mnogim ljekarima medicina je bila jedina karijera, ali Clarke je smatrala da će iskustva koja je imala na terenu kao novinarka učiniti drugu ulogu blijedom u usporedbi s ovom. Sati “pod vatrom na poljima ubijanja Konga”? učinili bi da lijekovi izgledaju kao šetnja parkom, zar ne? Pogrešno. Od početka svoje zanimljive i šarmantne knjige jasno je stavila do znanja da su pravi izazovi s kojima se suočila počeli na odjelima njene bolnice za obuku.

Memoari koje moraju pročitati svi oni koji žele promijeniti monotoniju svakodnevnice za životni izazov: rad u medicini.

Pravi doktor će vas primiti sada – Matt McCarthy

Preskačući jezerce, prva godina medicinske škole Matta McCarthyja od početka je podcrtana humorom. Njegova prva rečenica: “Počelo je s korom banane.”, pokazuje njegovu zbunjenost nekim iskustvima koja je imao pri početku rada na Medicinskom centru Univerziteta Columbia u New Yorku.

On detaljno opisuje svoje veze sa svojim drugogodišnjim savjetnikom Baioom, iskušenja i nevolje noćnih smjena i strah povezan sa “dežurstvom”. Ono što je još važnije, on govori o onome što je naučio. Ne sa svojih univerzitetskih studija, pa čak ni njegovih nadzornika već od pacijenata o kojima je brinuo. Naravno, kao i sve knjige koje se ovdje preporučuju, na početku postoji odricanje odgovornosti. S obzirom na to da su priče zasnovane na kliničkom iskustvu, kako bi se očuvao integritet Hipokratove zakletve koju su položili doktori širom svijeta, detalji su promijenjeni u anonimne podatke pacijenata.

Definitivno vrijedno čitanja, a dobro je i za podizanje aspiracija – sa svojim skromnim počecima Matt je sada vanredni profesor medicine, kao i član Odbora za etiku u vrhunskoj bolnici u New Yorku.

Kad dah postane zrak – Paul Kalanithi

Tema ove knjige – smrt –  čini da se mnogi osjećaju neugodno. Međutim, to je svakodnevno za medicinsko osoblje. Kao neko sa sukobljenim odnosom s medicinom – ton razočaranja odsutnog oca koji je bio briljantan kao ljekar i koji nije dosljedan kao roditelj provlači se kroz ovu knjigu – Kalanithi se predstavlja kao neko ko je želio biti pisac, a ne ljekar od malih nogu. Ovo bi očito bio odličan put u karijeri, o čemu svjedoči njegova pažljiva izrada dok se njegova izazovna, ali i samilosna priča razvija.

Ispostavilo se da je Paul preminuo i ova knjiga je njegov posljednji pohod u svijet: ispitivanje njegovih iskustava s obje strane stola kao neurohirurga i pacijenta oboljelog od raka. Prema njegovim riječima, “Život nije izbjegavanje patnje.” Naizmjenično oduševljavajući i razarajući, ova priča govori o humanosti i potrazi za znanjem i radošću bez obzira na nepremostivu bolest.

Oštro, ali istinito, doktori se moraju naviknuti na smrt. Ima li boljeg načina za učenje od riječi onoga ko je doživio oboje?

Ovo će povrijediti: Tajni dnevnici mlađeg doktora – Adam Kay

Adam Kay više nije ljekar. Nakon mnogo skupih godina obuke i iskusnih iskustava koja su trajala cijeli život, objesio je svoj stetoskop 2010. godine. Ono što je ostalo od njegove ljekarske karijere je niz sitnica i anegdota koje su užurbano napisane za vrijeme dok je bio mlađi ljekar radeći za NHS.

Okupljajući vapaj za svojim drugovima koji su još bili pod kontrolom političkih napada, Kay sebe vidi kao protutežu negativnosti objavljenoj o zdravstvenoj službi.