Završena IIIT Europska Ljetna škola na IUS-u

Europska Ljetna škola Međunarodnog instituta za islamsku misao (IIIT) završila je u srijedu, 24. augusta 2016. godine. Ljetna škola pod nazivom “Muslimani u Evropi: Izazovi pluralizma” održana je u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).


Završena IIIT Europska Ljetna škola na IUS u 1

Direktor CNS-a, prof. dr. Ahmet Alibašić i prorektor IUS-a, doc. dr. Ali Gursel obratili su se prisutnima, te im uručili certifikate o učešću. Službeni dio ljetne škole završen je međusobnim razgovorom učesnika i njihovim impresijama uz koktel.

Advertisements

Program Europske Ljetne škole je dizajniran za dodiplomce i postdiplomce iz Europe koji studiraju islamske, humanističke ili društvene nauke, al i druge zainteresovane za proširivanje znanja i sposobnosti iz raznih oblasti.

Završena IIIT Europska Ljetna škola na IUS-u (2)

Od 10-24. augusta, kroz 80 sati programa, učesnici su imali priliku da kroz druženje sa kolegama, razne radionice se na najbolji mogući način predstave svojim istraživačkim projektima, kao i da učestvuju u diskusijama sa stručnjacima iz određenih oblasti. Također, organizatori su obezbjedili posjete historijskim mjestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Memorijalnom centaru u Srebrenici, kao i atraktivnim turističkim destinacijama u Hercegovini.

Advertisements

Predavanja su održali eminentni profesori savremene islamske misli, i članovi akademske zajednice koji koriste moderan pristup spram islama i muslimana na različitim mjestima u svijetu. Program je okupio neke od najprestižnijih govornika, poput prof. dr. Ahmeta Alibašića, dr. Johnatan Browna, dr. Omara Hasana Kasule, dr. Fikreta Karčića, dr. Jorgena Nielsena, dr. Fatiha Malkawia, dr. Ziaudina Sardara, dr. Yaquba Mirze i dr. Ermina Sinanovića.

Završena IIIT Europska Ljetna škola na IUS-u (3)

Europski institut epistemoloških studija, IIIT sa sjedištem u Londonu, i Centar za napredne studije u Sarajevu u saradnji sa Fairfax institutom iz SAD-a organizovao je po treći put ljetnu školu, a domaćin je kao i prethodnih godina bio Internacionalni univerzitet u Sarajevu, navodi se na kraju saopštenja iz IUS PR Office-a.

(STUDOMAT.ba)