Završen EuroXPRO: 300 mladih lidera iz više od 50 zemalja svijeta u Sarajevu

EuroXPRO je najveći kongres organizovan od strane AIESEC-a. Prošle godine kongres se održao u Bugarskoj, prije toga u Portugalu i Turskoj, a ove godine su Bosna i Hercegovina i Sarajevo dobili čast da budu domaćini ovog velikog i značajnog događaja.


Na EuroXPRO kongresu okupilo se preko 300 mladih AIESEC lidera iz više od 50 zemalja svijeta, gdje su imali priliku diskutovati o problemima s kojima se svijet susreće, te kroz interaktivne radionice zajedno raditi na kreiranju njihovih rješenja i strategija unapređenja AIESEC programa.

Advertisements

Arman Lukač, predsjednik AIESEC-a u BiH, rekao je da je veoma ponosan na članove koji su radili na organizaciji događaja, jer su realizacijom ovog projekta svim ljudima u Bosni i Hercegovini pokazali šta su mladi u mogućnosti da urade kada im se pruži prilika. Dodao je kako je ovo od iznimnog značaja za organizaciju, jer činjenica da su sve zemlje Evrope ukazale povjerenje Bosni i Hercegovini pri organizaciji ovog događaja, govori o snazi AIESEC-a u BiH. Naveo je kako su važnost kongresa prepoznale i mnoge domaće i internacionalne kompanije, kao i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koje je čak potpisalo memorandum o saradnji na svim projektima koje će AIESEC u BiH u budućnosti organizovati.

Pored zvaničnog dijela kongresa, bio je priređen i događaj Global Village, gdje je nekoliko hiljada stanovnika posjetilo najveći evropski sajam kultura u Domu mladih. Osim Global Village-a, bio je upriličen i događaj „BiH night“, gdje su delegati i mladi AIESEC lideri imali priliku da probaju tradicionalna jela bh. kuhinje, te se upoznaju sa historijom i kluturom Bosne i Hercegovine kroz nastupe kulturno-umjetničkog društva Lola, vokalnog ansambla hora Jevreja, i keynote govora Ernada Deni Čomage.

Advertisements

Gosti su nakon završetka kongresa odlučili produžiti svoj boravak u BiH, kako bi imali priliku da posjete i druge gradove pored Sarajeva.

Članovi AIESEC-a u Bosni i Hercegovini planiraju nastaviti svoj rad ovim tempom, te i u budućnosti organizovati slične događaje, navode na kraju saopštenja.

(STUDOMAT.ba)