Zašto nam oko samo počne trzati i kako to spriječiti?

Šta tačno uzrokuje trzanje naših očiju i na koje načine to možemo spriječiti?


trzaj oka

Prilično je nakaradno kad smo u javnosti i odjednom osjetimo da nam se oko počinje trzati, tako da to svi mogu primijetiti. Zapravo imamo dobre vijesti za vas, ti grčevi su toliko minimalni da ih drugi ipak ne primjećuju i, obično, ne predstavljaju nikakvu prijetnju vašem zdravlju.

Ipak, prilično su iritantni za osobu kojoj se dešavaju, te je zbog toga potrebno objasniti zašto se uopće pojavljuju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako znati da vam je trzanje oka bezopasno

Nehotični grčevi oka nazivaju se miokimija i uglavnom zahvataju gornji kapak. Potpuno su nepredvidlivi i obično traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. U rijetkim slučajevima mogu trajati i čitav mjesec. Trzanje oka je bezbolno i obično prolazi samo od sebe, stoga ne zahtijeva nikakav poseban tretman.

Međutim, trebali biste potražiti ljekarsku pomoć ako imate sljedeće simptome:

  • Kapak vam se potpuno zatvori za vrijeme trzanja
  • Grčevi počinju uticati na ostatak vašeg lica
  • Trzanje oka traje nekoliko sedmica
  • Prisutan je iscjedak
  • Kapak vam se čini obješenim

Šta tačno uzrokuje trzanje naših očiju i načini kako to spriječiti

1. Digitalno naprezanje očiju

e

Još jedan problem koji uzrokuje trzaj očiju je predugo “buljenje” u naše ekrane. Posebno sada kada je nastava na većini fakulteta online. Pokušajte slijediti pravilo 20-20-20: odvratite pogled sa ekrana svakih 20 minuta fokusirajući se na nešto što je 20 stopa (engl. feet) udaljeno od vas i to barem 20 sekundi.  Takođe, računarske naočale mogu biti pravi spas.

2. Nedostatak sna

nedostatak sna

Ako ne dopustite da se vaše oči odmore dovoljno, povremeno će vam uzvratiti grčenjem. Ako normalizirate raspored spavanja, problem bi trebao nestati.

3. Stres

stres

Naše se oči mogu trzati ako smo pod prevelikim pritiskom. Stres se također smatra jednim od najčešćih razloga za grčeve, pa ga trebate smiriti. Joga i vježbe disanja su sjajan način za početak, ali naravno da svako treba da pronalađe svoj način opuštanja.

4. Loša prehrana

losa prehrana

Ako ne unosite dovoljno hranjivih sastojaka, ovo bi mogao biti jedan od uzroka trzanja oka. Vitamini i važni elementi izravno utječu na naše mišiće i naš nervni sistem, koji su također zaduženi za održavanje stabilnosti vaših kapaka. Uz to, stres često pokreće loš izbor hrane i već znamo što nam može previše stresa i loše prehrane.