Zašto gubimo motivaciju i kako da je vratimo?

Koliko često si počeo raditi na nekom projektu s puno entuzijazma i onda polako osjetio da gubiš motivaciju? Rad kojem si se radovao odjednom prestaje da predstavlja užitak, počinje da ti se nameće kao obaveza, moranje?! Onda se zapitaš šta nije u redu?!


Možda dobiješ novi posao koji je pun izazova, ali uprkos svemu, veoma brzo izgubiš interesovanje? Možda čak počneš da radiš na projektu na kojem si oduvijek želio, no nakon nekoliko sedmica izgubiš interesovanje? Ako se boriš s motivacijom, nisi sam!

Advertisements

Nemoj se oslanjati na kratkoročne ispravke da bi se motivisao!

Postoji način da se tvoja motivacija vrati. Da se razumijemo, govorim o dugoročnim ispravkama, a ne kratkoročnim „lijekovima“ poput odmora, slušanja motivacionih pjesama i dr. Iako ove strategije mogu da budu od pomoći neko vrijeme, one nisu ni blizu tako efikasne kao pronalaženje dugotrajne motivacije.

Da li želiš da se mučiš kroz svaki projekat i prisiljavaš sebe da završiš posao? Ili bi radije da to završavaš motivisano, sa zadovoljstvom?

Ako stvarno želiš da ostaneš motivisan, moraš da shvatiš šta te pokreće, a za šta te zaista nije briga.

Čitaj dalje da saznaš šta je rješenje.

Osjećaš se zbunjeno

Počeo si da radiš na projektu s puno nade i entuzijazma, želeći da promijeniš svijet svojim doprinosom. Ako te taj osjećaj napustio i osjećaš se da je besmisleno to što radiš, vrijeme je da preduzmeš nešto.

Nisi zadovoljan s tim što si uradio

Da li si perfekcionista? Pokušaj da budeš savršen je česti razlog gubitka motivacije, jer to jednostavno nije moguće. Mnogi od nas se plaše da probaju nove stvari ili da preuzmu kompletne projekte, misleći: „Zašto da se mučim? Znam da to neće biti dovoljno dobro. Umjesto toga, trebali bi da se fokusiramo na to i damo sve najbolje od sebe.

Osjećate se stresno zbog posla koji radite

Da li se često osjećaš stresno dok radiš svoj posao? Kada ti posao izaziva zabrinutost, trudićeš se da ga izbjegavaš, što dodatno ubrzava gubitak motivacije.

Advertisements

Upoređuješ sebe sa drugima

„Imamo isti broj godina, ali je on mnogo uspješniji od mene.“ Ova vrsta poređenja predstavlja brži način da uništi motivaciju za šta god da radiš. Prestani pokušavati da budeš bolji od drugih i fokusiraj se na to da budeš najbolja verzija samog sebe.

Nepostojanje krajnjeg cilja

Ako  te nije briga za to što radiš, nećeš biti motivisan. Činjenica! Pronađi cilj u tom što radiš ili promijeni svoj fokus na nešto do čega ti je stalo.

Postavljanje nerealnih ciljeva

Postavljanje nemoguće visokih ciljeva i nekoliko padova koji slijede, dovešće te do odustajanja, vrlo brzo. Umjesto toga, postavi sebi dostižan cilj i uživaj u postizanju manjih ciljeva.

Pokušaj da svima udovoljite

Nemoguće je sve vrijeme svima udvoljavati. Fokusiraj se na svoj cilj i radi ono što misliš da je ispravno – ne pokušavaj da se promijeniš i prilagodiš drugima samo zato jer njima tako odgovara, da bi oni bili zadovoljni.

Evo kako da ostaneš motivisan sve vrijeme:

Spreman si da naučiš kako da ostaneš motivisan do kraja života? Evo šta treba da uradiš, u četiri jednostavna koraka.

  1. Identifikuj jasan cilj – radi nešto do čega ti je istinski, stvarno stalo.
  2. Postavi mjerljive, dostižne ciljeve – postavi sebi jasne ciljeve koje možeš da ostvariš u izvjesnom vremenskom periodu.
  3. Budi ambiciozan – takođe, ne postavljaj sebi suviše niske ciljeve. Vjeruj u sebe i svoje mogućnosti.
  4. Misli i na ljude oko sebe – motivacija traje onoliko dugo koliko smo mi fokusirani isključivo na sebe. Razmisli o tom kako će tvoja misija pomoći drugima, a ti ćeš se upustiti u neki novi izvor motivacije.

Pronađi ono što te zaista, istinski zanima i nikad više nećeš imati problema s motivacijom.

(Sandra Janković / STUDOMAT.ba)