Zabrinuti student: Stipendije u ZDK mjesecima kasne, od nadležnih ni traga ni glasa

"Hoće li se napokon nadležni "smilovati", pa odobriti isplatu stipendija, ostaje da vidimo."


Student iz Zenice javio se portalu STUDOMAT.ba pismom u kojem je iznio svoju zabrinutost povodom neisplaćivanja stipendija za studente na području Zeničko-dobojskog kantona.

Advertisements

Pismo ovog studenta, koji je zamolio da se ne otkriva njegov identitet, prenosimo u cjelosti:

Advertisements

“Studenti kojima je prebivalište u Zeničko-dobojskom kantonu ove godine svoje stipendije još nisu dobili. Naime, praksa ranijih godina je da se konkurs za stipendije objavljivao u proljetnim mjesecima, te da procedura isplate je trajala do ljeta, ali su stipendije ranije bile u potpunosti isplaćene do početka nove akademske godine.

Mi, studenti sa područja ZDK nemamo jasnu i glasnu ideju kako da naš problem predstavimo u javnosti. Pored toga su stipendije trebale biti isplaćene, a nisu, godinama su naše stipendije oko 500 KM za cijelu akademsku godinu. Kako je moguće da student u Sarajevskom kantonu ili Brčkom vrijedi dva ili tri puta više od onog koji živi u Zeničko-dobojskom kantonu?

Problem raspisivanja konkursa i isplate stipendija počeo je sa boračkim stipendijama, a iako je konkurs za stipendije za studente objavljen 29.6.2021. godine, te prijevremene i konačne liste u skladu sa prijavljenim objavljene mjesec dana kasnije, ni dva mjeseca nakon objave rezultata nije došlo do isplate stipendija. Neslužbeno smo saznali i da će ovogodišnja stipendija biti manja nego prošlogodišnja, što je apsurd u vrijeme kada su osnovne životne namirnice poskupile za 100%, a mnogi roditelji studenata ostali bez posla.

Hoće li se napokon nadležni “smilovati”, pa odobriti isplatu stipendija, ostaje da vidimo.”

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!