Zabrinuti student: Stipendije u ZDK mjesecima kasne, od nadležnih ni traga ni glasa

"Hoće li se napokon nadležni "smilovati", pa odobriti isplatu stipendija, ostaje da vidimo."


studenti novac savjeti

Student iz Zenice javio se portalu STUDOMAT.ba pismom u kojem je iznio svoju zabrinutost povodom neisplaćivanja stipendija za studente na području Zeničko-dobojskog kantona.

Pismo ovog studenta, koji je zamolio da se ne otkriva njegov identitet, prenosimo u cjelosti:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

“Studenti kojima je prebivalište u Zeničko-dobojskom kantonu ove godine svoje stipendije još nisu dobili. Naime, praksa ranijih godina je da se konkurs za stipendije objavljivao u proljetnim mjesecima, te da procedura isplate je trajala do ljeta, ali su stipendije ranije bile u potpunosti isplaćene do početka nove akademske godine.

Mi, studenti sa područja ZDK nemamo jasnu i glasnu ideju kako da naš problem predstavimo u javnosti. Pored toga su stipendije trebale biti isplaćene, a nisu, godinama su naše stipendije oko 500 KM za cijelu akademsku godinu. Kako je moguće da student u Sarajevskom kantonu ili Brčkom vrijedi dva ili tri puta više od onog koji živi u Zeničko-dobojskom kantonu?

Problem raspisivanja konkursa i isplate stipendija počeo je sa boračkim stipendijama, a iako je konkurs za stipendije za studente objavljen 29.6.2021. godine, te prijevremene i konačne liste u skladu sa prijavljenim objavljene mjesec dana kasnije, ni dva mjeseca nakon objave rezultata nije došlo do isplate stipendija. Neslužbeno smo saznali i da će ovogodišnja stipendija biti manja nego prošlogodišnja, što je apsurd u vrijeme kada su osnovne životne namirnice poskupile za 100%, a mnogi roditelji studenata ostali bez posla.

Hoće li se napokon nadležni “smilovati”, pa odobriti isplatu stipendija, ostaje da vidimo.”