Vrijeme je za dobre knjige: 12 naslova koje preporučuje Ernest Hemingvej

Vrijeme koje provodimo kod kuće svakako možemo iskoristiti da pročitamo sve ili neke od ovih naslova. Svi naslovi se mogu pronaći online ili naručiti u knjižarama koje nudi kućnu dostavu tako da ne morate napuštati udobnost i sigurnost svoga doma.


hemingway e1568254410986

1934. godine pisac i novinar Arnold Samuelson napravio je dugačak put da bi posjetio Ernest Hemingveja u njegovom domu na Floridi. Poznati autor je bio oduševljen odlukom ovog mladića i dao mu je listu knjiga, sa kojima po njegovom mišljenju, svaka osoba treba biti upoznata. Ovo je njegova lista.

Stephen CranePlavi hotel (iz zbirke priča Čudovište i druge priče)

Plavi hotel je kolekcija kratkih priča koje se čine jednostavnim za razumjeti, ali ostavljaju potpuno drugačiji utisak nakon čitanja. Proza Stiven Krejna donosi misterioznu notu, koja će vam još dugo vremena ostati urezana u pamćenje.

Stephen CraneOtvoreni brod (iz iste zbirke)

Četiri muškarca nakon brodoloma, vode napetu borbu za opstanak. Sugestivan jezik i produbljena filozofska razmišljanja o životu bivaju donijeta sa talasima, koji nadolaze čitaocu, a zasigurno ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

old books 1586812461

Gustave FlaubertGospođa Bovary

Ema Bovari je mlada djevojka sa sela koja teži glamuroznom i romantičnom životu. Umjesto snova, ona proživljava monotonu svakodnevicu u maloj varoši udata za seoskog doktora. Provincijska učmalost jednostavno guši Emu, a svi njeni pokušaji da izbjegne ovaj dosadan život propadaju. Da li postoji bijeg od stvarnosti?

James JoyceDublinci

Kolekcija psiholoških novela predstavljaju Džojsov veliki doprinos književnosti. On oslikava Dablin kao oličenje svih stvari koje je mrzio u irskom načinu života. Grad je jazbina poroka, zaostalosti, dodvoravanja, korupcije, vulgarnosti i bezdušnosti. Dablinci je prvi roman koji je predstavio društvo XX vijeka u Irskoj.

Stendhal: Crveno i crno

Remek djelo književnosti XIX vijeka donosi priču o ambicioznom i talentovanom mladiću koji je odlučan da uspije na društvenoj ljestvici. Došavši do zaključka da je „novac najbitnije sredstvo u današnjem društvu“, protagonist Žilijen Sorel počinje osamostaljivanje i uskoro dolazi do željenih rezultata.

old books 1586812494

William Somerset MaughamO ljudskom ropstvu

Možda Momov najuticajniji roman Ljudski okovi dopušta čitaocu da uđe u čitav piščev proces otkrivanja tamne i svijetle strane ljudske prirode. Štaviše, Mom istinski prevazilazi sebe otkrivajući čitaocima svoju dušu.

Lav TolstojAna Karenjina

Najdivnija ljubavna priča svih vremena koja je inspirisala mnogobrojna dramska i kinematografska ostvarenja. I do danas, Tolstojevo remek-djelo nije izgubilo nesvakidašnju auru, destruktivnu i očaravajuću u isti mah.

Lav TolstojRat i mir

Epska priča smještena u Rusiji u periodu ratova sa Napolenovom Franscuskom. Tolstoj nam približava dešavanja sa ratišta i svakodnevni život XIX vijeka. Nezaobilazni motivi su ljubav, odgovornost, služenje domovini i mjesto pojedinca u društvu.

Thomas Mann: Budenbrokovi 

Knjiga je takođe poznata i pod nazivom Propast porodice, a opisuje živote četiri generacije bogate i ugledne trgovačke porodice koja je živjela u njemačkom gradu Libek. Na prvi pogled, Budenbrokovi odaju utisak porodice koja poštuje tradicionalne vrline. Ipak, ovo je priča o kontrastima, ljubavi i izdaji, neprijateljstvu i intrigama, očajnoj strasti i mržnji.

Fjodor DostojevskiBraća Karamazov

Najkompleksnije i najkontroverznije djelo ruskog pisca Dostojevskog prvi put je objavljeno 1880. godine i do danas nije izgubilo svoj značaj. Kritičari su ovaj roman opisivali kao detektivsku priču ili jednostavno kao najrealniju priču ruskog postmodernizma.

Emily BronteOrkanski visovi

Katarina poklanja srce svome rođaku, ali ponos i želja za bogatstvom vode je udaji za dobrostojećeg muškarca. Ipak, ona ne napušta svoga ljubavnika, a njihova zabranjena ljubav donosi im prokletstvo. Živopisna i realistična priča smještena u ruralnom dijelu Engleske oslikava život sa svim predrasudama, skrivenim porocima i strašću.

Henry JamesAmerikanac

Priča o bespomoćnom i direktnom milioneru koji pokušava da ženidbom uđe u prezirnu i izdajničku aristokratsku porodicu francuskog porijekla. Knjiga istražuje razlike u američkom i francuskom mentalitetu, što nas dovodi do različitih tumačenja junaštva, izdaje i moralne slobode.


#ostajemkući i čitam knjige jer #zdravljejezakon

(STUDOMAT.ba)