Sateliti Elona Muska večeras preletjeli bh. nebom

Veoma rijedak prizor od duge kolone bijelih tačkica na nebu duge stotinama kilometara, koji se počeo prikazivati prvobitno u SAD-u večeras se pojavio na bosanskohercegovačkom nebu.


sateliti
Foto: Screenshot

Radi se o svemirskom programu Elona Muska i o pojavi poznatoj kao “railway satellite”. Kolona koju su primijetili naši čitatelji duga je nekoliko stotina kilometara. Krećući se iz pravca jugozapada sateliti brzinom od oko 28.000 kilometara na sat preletjeli nebo, a ovaj nesvakidašnji prizor je trajao nešto više od 10-ak minuta.

Advertisements

SpaceX je od 24. maja prošle do 18. marta ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspjelo postići zadanu visinu, te se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlink satelita.

 

Američka svemirska kompanija SpaceX lansirala je 18. marta šestu grupu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla i polako se penju ka krajnjem odredištu, to jest na visinu od 550 kilometara gdje se već nalaze prethodno lansirani sateliti.

Od nekoliko naših čitatelja smo dobili i sljedeće fotografije grafički prikaz satelita iznad Balkanskog poluotoka koje možete pratiti preko ovog linka.

viber image 2020 04 18 21 20 05