Uredne bilješke i informacije na dohvat ruke

Uredno ispisane bilješke, radna površina, topla atmosfera, ugodno okruženje i položaj tijela, ključni su za uspješnu koncentraciju i učenje.


Markeri i stikeri ne odvlače pažnju, ali dokazano stavljaju fokus na izvlačenje teza koju su uglavnom ključne kada smo u planu svladati predviđeno gradivo. Često smo zbunjeni i pitamo se kako je moguće da je motivacija u trenu odlutala, da je koncentracija uveliko pala, na skorom početku. U tom slučaju, poželjno se okrenuti oko sebe, pogledati u kakvoj prostoriji radimo, u kom položaju i koji su to predmeti na dohvat ruke, u neposrednoj blizini, prilikom učenja. Učenje po vlastitim bilješkama se u većini slučajeva pokazalo kao veoma prihvatljivo i efektivno. Oduzet će malo više vremena sama priprema odgovarajućih bilješki, no to ne znači da će i vrijeme učenja ostati dugotrajno i naporno. A ni dosadno, ukoliko se potrudite svoju radnu površinu učiniti vama bliskoj i dragoj. Ugodnoj pri pogledu.

Bilješke u bojama, napisane ručno, uz male napomene na stikerima, potaknut će vaše misli na pozitivan i djelotvoran način učenja, ukoliko se već ne radi o onome što vas naročito zanima. Vaš mali kutak i vaše vrijeme za učenje treba da se nađu u međusobnoj harmoniji i unesu u vaše misli dašak mira i bar vidljive naznake želje za učenjem.

U prilogu video kako na primamljiv način organizirati svoje bilješke i prioniti učenju u svakom momentu. U tramvaju, taksiju, na pauzi ili samostalnoj kafi. Sretno!

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X