Napravite temelj za ispunjeniji život: Uštedite džeparac

Studentski budžeti nakon praznika susreću se sa sniženjima te se čini da ste iscrpili sva sredstva i da vas spasiti mogu samo dobitak na lotu ili studentski posao – za koji nemate vremena jer se bliže rokovi. Zarada, nasreću, nije jedini put do financijske stabilnosti, moguće je jednostavnim odlukama naučiti racionalnije upravljati raspoloživim resursima i uštedjeti.


nvoac

Nakon šarenila, uzbuđenja koje donose darivanja te druženja s najdražima i općenito visokih očekivanja koja imamo nakon novogodišnjih praznika, čini se da sve stagnira te da se ništa ne događa.

Usvajajte navike – jednu po jednu

Proteklog mjeseca jednostavno niste uspjeli biti bolja osoba unatoč silnim novogodišnjim odlukama, ali ako dovoljno čvrsto odlučite, svakog mjeseca možete započeti s promjenama. Ako na svom popisu imate mnogo željenih, bit će vam teško pridržavati se svih, a već nekoliko propusta dovest će do osjećaja razočaranja i odustajanja od svih odluka kojima ste htjeli obogatiti svoj život. Zato razmislite o prioritetima i krenite postupno ako želite biti u boljoj financijskoj situaciji, odredite iznos koji ćete početkom mjeseca odvajati od džeparca koji dobijate, stipendije ili drugog izvora prihoda. Financijski stručnjaci, tvrdi Economic Times, predlažu da to bude deset posto ukupnoga iznosa, ali odluku prilagodite svojim mogućnostima. Krenite skromno i bez mnogo odricanja kako biste lakše mogli održati svoju odluku, a izvrsna će početna motivacija biti ako odredite koliko ćete mjeseci štedjeti i za što će vam ušteđeni novac poslužiti.

Kupujte ciljano

Samo zato što štedite, ne znači da ni u kojem slučaju novac ne smijete trošiti te da dane trebate provoditi u kalkuliranju i zbrajanju feninga. Svi imamo materijalne potrebe koje mogu biti lako zadovoljene ako odlučite kupovati pametno. Odete li gladni u kupovinu namirnica, podsvjesno ćete stimulirati želudac te ćete kupiti i ono što niste planirali, stoga u kupnju morate ići siti te s konkretnim popisom stvari koje vam trebaju. Važno je obratiti pozornost i na popuste.

Jeste li znali da svaki lanac trgovina određenoga dana u sedmici kreće sa sniženjima? Saznajte o kojem je danu riječ te se tada zaputite u kupovinu. Isto činite i pri kupovini odjeće, obuće i tehnoloških pomagala: kada vam zatreba određeni komad, prvo pregledajte ponudu u online katalozima. Pritom iskoristite pogodnosti koje se nude. Određene trgovine daju popuste kada se pretplatite na njihove newslettere, a neki početak sniženja najavljuju danima unaprijed pa je dovoljno da željene artikle stavite u košaricu i čekate pravi trenutak. Želite li primjerice investirati skuplje u komade poput kaputa ili jednostavno iskoristiti fantastične ponude aktuelne ovih dana, sada je kraj zimske sezone te je idealno vrijeme da vidite što nude sniženja umjesto da te komade u oktobru kupujete po punoj cijeni.

pare

Neka čak i trošenje bude ulaganje

Programi vjernosti koje nude brojni dućani izrazito su korisni jer omogućavaju skupljanje bodova koji se kasnije pretvaraju u pogodnosti i nagrade. Neka svako vaše trošenje novca bude i pametno ulaganje. Ovakve prilike ne nude samo pojedine trgovine i drogerije te nije uvijek potrebno trošiti kako biste nešto dobili. Neki su od izazova čak i gledanje videa o primjerice mobilnom bankarstvu i uslugama bankomata iz kojih možete nešto naučiti i zabaviti se rješavanjem kvizova, pritom sakupljajući bodove koje ćete zamijeniti za pogodnosti i nagrade. Osim učenja kroz zabavu, aktivnost zbog koje se možete dobro osjećati i usput profitirati jest recikliranje. Jeste li znali da neki od nama najdostupnijih trgovina odjećom nude mogućnost da svoju staru odjeću donesete na reciklažu, a zauzvrat daju bonove za popust?

Nagradite se za uspjeh

Svakodnevno bilježenje potrošnje pomoći će vam da izračunate potrebni budžet te uočite na što trošite previše, kao i kako da pametnije raspodijelite novac. Važno je osvijestiti da nije poenta u tome da sebi uskratite nešto kako biste sačuvali koju marku. Važno je da trošite pametno i koristite sve pogodnosti koje vam se nude. Na kraju, novac nam služi da život živimo što kvalitetnije. Ako samo stoji sa strane dok štedite na neophodnim izdacima, postaje sam sebi svrhom i ne pomaže vam da se osjećate dobro. Mjerama uštede postupno se okrenite boljim navikama: ako se jedan mjesec odlučite odreći primjerice fast fooda, imat ćete dvostruki razlog da se osjećate dobro. Hranit ćete se zdravije i nećete biti ovisni o štetnim masnoćama, a u isto ćete vrijeme novac uštedjeti i moći ga prenamijeniti u bolje svrhe. A kada uspješno završite jedan takav mjesec, nagradite se lijepim šopingom i uživajte u njemu. Zaslužili ste, jer bit je u umjerenosti.