Pravilnik o odijevanju na Sveučilištu u Mostaru stupio na snagu

"S obzirom na to da je odjeća važan dio ličnosti kao i činjenica da odjeća „govori“ o svakoj osobi ali i instituciji koju ta osoba zastupa ili joj pripada, potrebno je odrediti donju granicu dobroga ukusa u odijevanju. Na razini Sveučilišta može se govoriti o tri razine sudionika u procesu obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa tako razlikujemo nastavno osoblje, administrativno osoblje i studente, odnosno studentice", kaže se u uvodu pravilnika o odijevanju. 


pravilnik1

Sveučilište u Mostaru je ovih dana počelo primjenjivati Pravilnik o odijevanju donesen još 2010. godine koji uvodi niz zanimljivih pravila, ali i zabrana o izgledu i odijevanju uposlenika i uposlenica, kao i studentica i studenata, prenosi Dnevni list.

Žene

Nastavno osoblje ima i ulogu biti primjer prikladnog ponašanja i odijevanja studentima i studenticama, pa je stoga potrebno da profesori i profesorice poštuju pravila i načine odijevanja, navodi se u pravilniku.

U svakom trenutku tijekom boravka na prostoru kampusa, a posebno unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije, nastavno osoblje je obavezno koristiti poslovni stil odijevanja.
Za žene se u pravilniku navodi da mogu nositi „suknje ili haljine čija dužina treba biti do koljena ili duže, nipošto kraće“, kao i hlače i  kaput. Košulja treba biti primjereno zakopčana i ne preuska, a zabranjuju se majice bez rukava. Preporuka su polo majice.

Cipele trebaju biti čiste i prikladne za posao. Boje ne bi trebale biti upadljive. Nakit ne bi trebao biti upadljiv. Parfem je poželjan, ali ne bi trebao biti prenapadan. Šminka se preporučuje, ali ne prenapadna i primjerena dnevnom izgledu. Nokti trebaju biti uredni i čisti, nikako predugi, a lak ne bi trebao biti upadljivih boja. Kape nisu odgovarajuće u zatvorenim prostorima. Tatoo i piercing ne smiju biti vidljivi na radnome mjestu.

Muškarci 

Za muškarce se propisuje klasično odijelo sa kravatom ili bez kravate. Košulja s kravatom treba biti dugih rukava, a  košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Košulja treba biti primjereno zakopčana.

– Dozvoljene su i hlače i kaput. Boje ne bi smjele biti upadljive. Parfem i kolonjska su poželjni, ali ne bi trebali biti prenapadni. Nokti trebaju biti uredni i čisti. Kosa čista. Brkovi i brada uredni. Kape se zabranjuju. Tatoo, piercing i naušnice ne smiju biti vidljivi na radnome mjestu, stoji u Pravilniku.

pravilnik

Administracija

Administrativno, nenastavno osoblje je dužno poštovati poslovno-ležerni (business-casual) način odijevanja, a to podrazumijeva sljedeće: “Odijelo, sako, hlače i košulja, polo majica, džemper ili prsluk za muškarce. Odijelo, hlače, suknja ili haljina sa polo majicom, džemperom, bluzom ili košuljom za žene. Zatvorene cipele s čarapama iznad gležnja za muškarce i čarape boje noge za žene.”

Studenti i studentice

Studenti i studentice dodiplomskoga, kao i poslijediplomskoga studija se trebaju odijevati primjereno pravilima dobroga ukusa, kao i činjenici da su se odabirom pristupa visokoškolskoj ustanovi i neposredno odredili kao akademski građani i buduća društvena elita prostora i naroda u kojem će ostvarivati primjenu stečenih iskustava i znanja na ovom studiju, navodi se u Pravilniku.

Studentima i studenticama Sveučilište preporučuje odjenuti ležernu odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskoga kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća.

U skladu sa usvojenim Pravilnikom studenti nikako ne bi smjeli boraviti u krugu sveučilišnoga kampusa, a niti unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije Sveučilišta, odjeveni u „majice bez rukava, bluze, košulje, majice. Zabranjuju se i drugi odjevni predmeti koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku,  primjeren noćnim klubovima i striptiz barovima.

Zabranjuju se kratke majice, tzv. topovi kao i  sve vrste natikača ili papuča, te i bose noge.”

Posebno se navodi da se zabranjuje “prozirna odjeća koja više otkriva nego skriva i mini suknjice (naročito za vrijeme predavanja ili ispita)”.

Pravilnik također ne podnosi bilo koju odjeću s uvredljivim i/ili nepristojnim porukama bilo riječima ili slikama, koja ima namjeru uvrijediti osjećaje drugih studenata/studentica, nastavnika/nastavnica ili administrativnoga osoblja.

Zabranjuje se rasparana odjeća, kao i odjeća koja sadrži upadljive rupe, pokrivala za glavu koja skrivaju identitet osobe (osim u slučaju kada je to dio vjerskoga obilježja za što je potrebno posebno odobrenje Dekana/ice određenog fakulteta).

looking professional

Uniforme i vjerska obilježja

Na Sveučilištu je “odzvonilo” i tzv. bejzbol, te pletenim kapama i kapuljačama unutar bilo koje zgrade fakulteta ili akademije. Ne smije se dolaziti ni u kratkim hlačama, kao ni u odjeći  koja otkriva donje rublje.  Zabranjene su policijske ili vojne uniforme, za vrijeme predavanja ili ispita naročito, ali i prenaglašena vjerska obilježja, što god da to značilo.

Piercing, naušnice na neprimjerenim mjestima, npr. na usni, nosu, očnim kapcima i sl. (posebno u vrijeme predavanja i ispita) također nisu dozvoljeni. Nepoželjne su i trenerke kao i nečista ili mokra odjeća dok tetovaže trebaju biti prikrivene.

U slučaju nepridržavanja ovih osnovnih pravila o odijevanju, profesor ili profesorica ima pravo i obavezu studenta ili studenticu zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili ipak ispita.  U Pravilniku stoji da će se protiv studenta i studentice, kao i uposlenika, odnosno uposlenice Sveučilišta, koji se ne pridržava odredbi  Pravilnika o odijevanju, pokrenuti stegovni postupak skladno Kodeksu Sveučilišta u Mostaru. Pravilnik je polijepljen po fakultetima i počeo se primjenjivati.