Uredan ili neuredan radni stol? Svaki ima svoje benefite

Činjenica da je neko okruženje uredno ili neuredno uzrokuje ogromnu razliku u ponašanju ljudi.


Prema novom istraživanju, rad za urednim radnim stolom može nas potaknuti da se zdravo hranimo, budemo velikodušniji i ponašamo se konvencionalno. Ali ono također pokazuje da i neuredan radni stol može imati svoje prednosti jer potiče osobu na kreativno razmišljanje i osmišljavanje novih ideja.

Advertisements

Nova istraživanja o ovoj temi, koja je na Sveučilištu Minnesota provela psihologinja Kathleen Vohs sa suradnicima, objavljena su u časopisu Psychological Science.

– Prethodnim radom utvrđeno je kako uredno okruženje navodi ljude da čine dobre stvari: da izbjegavaju bilo koji oblik nezakonitosti, održavaju red i budu velikodušniji, objašnjava Vohs.

– Međutim, otkrili smo kako i boravak u manje urednom okruženju ima svoje benefite.

Prvi eksperiment

U prvom nizu eksperimenata od sudionika se tražilo da u uredu popune upitnike koje su im ispitivači dodijelili. Jedna grupa je zadatak izvršavala u urednom uredu, a druga je isti takav zadatak izvršavala u uredu koji je bio pretrpan uredskim materijalima, a papiri su bili posvuda razbacani. Nakon toga su ispitanici dobili mogućnost donirati u dobrotvorne svrhe, a na odlasku su mogli ponijeti čokoladicu ili jabuku. Čini se da je boravak u urednoj sobi potaknuo ljude da rade ono što se od njih očekuje, objašnjava Vohs. U usporedbi s ispitanicima u neurednoj sobi, donirali su više vlastitog novca u dobrotvorne svrhe i češće su odabirali jabuku umjesto slatkiša, piše APS.

Drugi eksperiment

No, istraživači su pretpostavili da bi i nered mogao imati i pozitivan učinak. U drugom eksperimentu od ispitanika se tražilo da osmisle nove načine korištenja ping-pong loptica. Ukratko, sudionici u neurednoj sobi generirali su jednak broj ideja kao i ispitanici iz uredne sobe. No nepristrani ocjenjivači su ideje ispitanika iz neuredne sobe ocijenili zanimljivijima i kreativnijima.

– Boravak u neurednoj sobi kod ispitanika je pokrenuo kreativnost – a to je ono što svakoj industriji treba, kaže Vohs.

Advertisements

Treći eksperiment

U sljedećem eksperimentu istraživači su grupama dali mogućnost odabira između novog i etabliranog proizvoda. Ispostavilo se da je grupa koja je boravila u neurednoj prostoriji, u usporedbi s grupom iz uredne prostorije, češće birala novi proizvod, što ukazuje da boravak u neurednom okruženju može potaknuti odmak od konvencionalnosti.

– Čini se da neuredno okruženje potiče na oslobađanje od tradicije što, u konačnici, rezultira novim uvidima, zaključuje Vohs.

– Uredno okruženje, nasuprot tomu, potiče konvencionalnost i ‘igranje na sigurno’.

Iznenađuje da specifična fizička lokacija nije utjecala na rezultate.

U istraživanju smo koristili 6 različitih lokacija – specifičnosti soba nisu bile važne. Sama činjenica da je neko okruženje bilo uredno ili neuredno uzrokovalo je ogromnu razliku u ponašanju ljudi, kaže Vohs.

Znanstvenici nastavljaju istraživati ​​mogu li se ti učinci primijeniti i na virtualno okruženje. Preliminarna otkrića sugeriraju da urednost web stranice rezultira istom vrstom ponašanja. Ovi preliminarni podaci, kao i rezultati dosadašnjih istraživanja, posebno su zanimljivi zbog širine njihove primjenjivosti: “Svi smo neprestano izloženi raznim vrstama okruženja: uredskim prostorima, domovima, automobilima… a tu je i virtualno okruženje u kojem se zadržavamo sve češće”, primjećuje Vohs. “Bez obzira na to imate li ili nemate kontrolu nad urednošću okoline u kojoj se krećete, neprestano ste joj izloženi – a ona na vas može utjecati na različite načine.”