fbpx

Upoznajte se sa studijskim programima Univerziteta u Novoj Gorici

Zajedno sa snažnom međunarodnom orijentacijom i visokokvalitetnim studijskim programima, koji spajaju teoriju i istraživanje sa praksom, atraktivna je studijska destinacija za sve one koji žele dobiti najbolje od studija.


Na granici sa Slovenijom i Italijom, između Jadranskog mora i Alpa, nalazi se Univerzitet u Novoj Gorici. Manji univerzitet čija je istraživačka izvrsnost zabilježena širom svijeta. Zajedno sa snažnom međunarodnom orijentacijom i visokokvalitetnim studijskim programima, koji spajaju teoriju i istraživanje sa praksom, atraktivna je studijska destinacija za sve one koji žele dobiti najbolje od studija. Pristup prilagođen studentima i posebna predanost nastavnog osoblja su zapravo jedna od njegovih ključnih prednosti. Uz to, kao i sve generalne bonuse koji se odnose na status studenta u Sloveniji, privlači sve veći broj studenata iz cijelog svijeta.

Naši studenti posebno vole i cijene individualni pristup i rad u malim studijskim grupama, što je praksa na svim predmetima. Profesori se svojim studentima ne obraćaju generički, bezlično, već imenima, s obzirom da poznaju i redovno komuniciraju s svim svojim studentima.  Zapravo, toliko dobro ih poznaju da ih mogu posavjetovati i predložiti različite aktivnosti, kako bi im pomogli da u potpunosti razviju svoje talente. Jedna od glavnih prednosti je mogućnost uključivanja naših studenata u istraživanja i projekte jer se univerzitetski istraživački centri i laboratorije nalaze u istim zgradama kao i fakulteti, a studentima je na raspolaganju i visokokvalitetna istraživačka oprema.

Praktična orijentacija naših studijskih programa je od velike važnosti. Praktični plasmani, rad na zajedničkim projektima i druge zajedničke aktivnosti s poslovnim partnerima ili drugim organizacijama u Sloveniji ili inostranstvu, pružaju studentima ne samo dragocjeno iskustvo, već i korisne kontakte za buduću profesionalnu karijeru, kao i nove mogućnosti zapošljavanja. Izuzetno smo ponosni što 95 % naših diplomiranih studenata pronalazi posao u roku od jedne godine nakon završetka studija. (Podaci Kariernog centra Univerziteta iz novembra 2021. godine)

Video: Amina Uglješa, studentica master programa Inžinjering i menadžment, Poslovno-tehnički fakultet, Univerzitet u Novoj Gorici

Još jedna prednost ogleda se u realizaciji online nastave, posebno u vrijeme epidemije koronavirusa. Predavanja se izvode u hibridnoj formi, što znači da ih studenti mogu pratiti u učionicama ili uživo putem online platforme Univerziteta. Sve laboratorijske, praktične i terenske vježbe izvode se u malim grupama studenata, uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i, ukoliko je potrebno, u nekoliko različitih termina tokom akademske godine. Ispiti i odbrane radova mogu se također održati u online režimu.

Posebnu brigu vodimo o studentima – Univerzitet studentima sportistima nudi prilagođene načine studiranja, čak i  stipendije. Štaviše, Univerzitet u Novoj Gorici je registrirana „Evropska tačka za talentirane“ (European Talent Points), gdje se riječ „talentiran“ koristi u širem smislu – odnosi se na sve visoko motivirane studente željne dodatnog znanja iz različitih oblasti, pa i onih manje poznatih. Zaista, postoje mnogi projekti, događaji i aktivnosti u kojima naši studenti mogu sudjelovati. Primjer takvog projekta je nekomercijalni obrazovni projekt GoChile, kojeg vode Univerzitet u Novoj Gorici i slovenački astronomski časopis Spika. Oni su postavili poseban teleskop u Čileu, omogućavajući studentima, srednjoškolcima i drugim zainteresiranim učestvovanje u astronomskim posmatranjima uživo u realnom vremenu.

 

Video:  Nejra Ajanović, diplomantka preddiplomskog studijskog programa Inžinjering i menadžment i studentkica master programa Inžinjering i menadžment, Poslovno-tehnički fakultet, Univerzitet u Novoj Gorici

Kao međunarodno orijentirani univerzitet s udjelom međunarodnih studenata koji prelazi 50 %, potpuno smo svjesni važnosti međunarodnog iskustva koje je studentima potrebno na globaliziranom tržištu rada, stoga podstičemo naše studente da učestvuju u međunarodnim projektima. Takvo međunarodno iskustvo možete steći i upisom na jedan od studijskih programa koji nudi mogućnost dvojne diplome na drugom renomiranom univerzitetu u inostranstvu.

Prilikom odabira studija, sljedeće prednosti bi također mogle biti vrijedne razmatranja: na gotovo svim redovnim osnovnim i master studijama studirate bez školarine ako ste državljanin Republike Bosne i Hercegovine, jedne od zemalja EU ili bilo koje druge države koja ima sporazum sa Slovenijom o neplaćanju školarine. Također, prijemnih ispita nema (osim za specijalizirane studije, npr. na Akademiji umjetnosti), prijavno – upisna procedura je jednostavna i vrši se preko nacionalnog online prijavnog sistema eVŠ.

Za upis na Univerzitet u Novoj Gorici ne zahtjeva se prethodno znanje slovenačkog jezika, ali i najmanje poznavanje istog svakako je dobrodošlo. Osim toga, besplatni kursevi slovenačkog jezika dostupni su i kao izborni predmeti na mnogim studijskim programima.

U Sloveniji ćete moći uživati različite blagodati statusa studenta – subvencionirana studentska prehrana i prijevoz, studentski popusti i prilike za studentski posao.

Na kraju, podjednako važno, studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici znači studirati u živoj, međunarodnoj atmosferi, u sigurnom i prijatnom studijskom okruženju tople i lijepe submediteranske Goriške regije u zapadnoj Sloveniji, gdje ćete se zasigurno vrlo brzo osjećati kao kod kuće.

Korisne informacije za studente:

Trenutno je otvoren poziv za dvije stipendije za strane državljane za doktorski studij Karstologije. Poziv za stipendiju možete pogledati na linku.

Pridružite nam se i na našim INFO DANIMA 12. i 14. FEBRUARA 2022 ZA KANDIDATE IZ BOSNE I HERCEGOVINE!

Lista studijskih programa Univerziteta u Novoj Gorici (2022/23)


Više informacija:

Univerzitet u Novoj Gorici

  • Vipavska cesta 13, Rožna Dolina,
  • SI-5000 Nova Gorica, Slovenija
  • www.ung.si

Prijavno-upisna služba UNG:

Pratite Univerzitet u Novoj Gorici na društvenim mrežama:


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!