Upoznajte Dženanu, studenticu odlikovanu nagradom za Najboljeg budućeg evropskog lidera

Dženana je u razgovoru za STUDOMAT govorila o studiranju na Eleketrotehničkom fakultetu u Sarajevu, kao i o nedavnom učešću na European Leadership Academy u Francuskoj.


dzenana selimovic
Foto: Dženana Selimović

Dženana Selimović rođena je 24.10.2001. u Živinicama. Završila je Prvu osnovnu školu kao i Osnovnu muzičku školu u Živinicama. Nakon toga završila je Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja, upisuje Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer automatika i elektronika.

STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi upoznati javnost sa uspješnim i obrazovanim mladim ljudima koje ima naša država, Bosna i Hercegovina, a koji zauzimaju premalo mjesta u medijskom prostoru.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Da Bosna i Hercegovina ima mladih i ambicioznih studenata dokazuje nam Dženana, studentica koja je nedavno odlikovana nagradom Najboljeg budućeg Evropskog lidera od strane European Leadership Academy.

Dženana je za STUDOMAT otkrila svoje planove za budućnost, govorila je o studiranju na Eleketrotehničkom fakultetu u Sarajevu, nedavnom učešću na European Leadership Academy u Francuskoj u Nici kao i angažmanu pored fakultetskih obaveza.

1. Kako se zoveš, odakle dolaziš i šta trenutno studiraš?

 – Moje ime je Dženana Selimović, dolazim iz Živinica. Trenutno studiram Elektrotehnički fakultet u Sarajevu.

274928249 1330540264037147 2901272637682186844 n
Foto: Dženana Selimović

2. Koja si godina studija?

–  Druga sam godina studija na smjeru Automatika i elektronika.

3. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

– Već od osnovne škole sam znala da ću upisati ovaj fakultet, koliko god to zvučalo nestvarno. Oduvijek su me zanimali roboti, te na koji način možemo da ih iskoristimo, da bi oni radili, ne odvojeno od ljudi, već uporedo sa nama, i na koji način ih možemo iskoristiti da nam pomognu.

4. Šta ti je omogućio ovaj fakultet?

– Moram reći da pošto sam još uvijek druga godina studija, moje znanje nije adekvatno za neke ozbiljnije i odgovornije projekte. Tako da do sada nisam imala priliku da stečeno znanje, primjenim na nekom projektu. Smatram da sve ono što preuzmemo na sebe, treba da radimo sa odgovornošću, i da izvagamo koliko mi možemo da doprinesemo. Ali nadam se da ću poslije završene druge godine, uspjeti da pronađem neke projekte, gdje mogu da dam svoj doprinos.

274369506 244145247926912 907314820035892485 n
Foto: Dženana Selimović

5. Da li imaš neki hobi ili vannastavnu aktivnost vezanu za tvoje usmjerenje?

– Kada uspijem da nađem slobodno vrijeme, volim da istražujem o novim tehnologijama, startup-ovima. Također, moram spomenuti da mi je drago da se startup scena u BiH mijenja na bolje.

6. Kako saznajemo, ostvarila si veliko postignuće u Francuskoj, možeš li nam reći nešto više o tome? Ko je bio tvoja najveća podrška?

– Akademija koju sam pohađala u Francuskoj je došla jako neočekivano. Prijavila sam se za nju kada su u toku bili ispiti, i prijava mi je služila kao distrakcija. U ovo sve sam ušla jako opušteno, bez ikakvih očekivanja, da bi se na kraju dogodilo ono najljepše. Ova akademija predstavlja Evropsku akademiju liderstva za djevojke, u digitalno doba. Članice svih 27 zemalja EU uzimaju učešće, a ove godine i Zapadni Balkan po prvi put učestvuje. Tokom akademije prisustvujemo mnogim predavanjima, panelima, radionicama, sve u cilju našeg razvijanja kao lidera. Jedan od najvećih benefita koje smo dobile jeste, umrežavanje sa raznim ekspertima, od onih iz Evropske komisije, do veoma talentovanih inžinjera. Tokom raznih aktivnosti, posmatrao se način na koji razgovaramo, postavljamo pitanja, čak i način na koji se ophodimo prema drugim učesnicama, da bih na kraju osvojila nagradu za Najboljeg budućeg lidera. Moram reći da je ova nagrada došla neočekivano, ali da sam ponosna na sebe. Još više sam ponosna da je tu nagradu osvojio neko iz BiH, i da možemo pokazati kako kvalitetne ljude posjedujemo. Kroz cijelu akademiju, od prijave pa do zadnjeg dana, moji roditelji i sestra su bili neiscrpna podrška.

274976352 4866410780142550 4288296211326766517 n
Foto: Dženana Selimović

7. Odakle crpiš inspiraciju? Šta te najviše motiviše?

– Moji roditelji i sestra su moja najveća inspiracija i podrška. U svim trenucima, kada mi je zaista bilo teško ili kada sam smatrala da nema izlaza, oni su bili tu. A njihovi životni putevi su vječita inspiracija za mene. Jako sam zahvalna da imam taj vid podrške u svom životu.

8. Koji su tvoji planovi za budućnost? Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

– BiH je nemoguće ne voljeti. Moja želja je da ostanem ovdje i da ostavim dio sebe u svemu što radim, te da pokušam da napravim makar minornu promjenu na bolje. Ali u trenutku kada vidim, da više mogu da dam, kada sam negdje vani nego ovdje, odlazak nažalost nije precrtana opcija.

274925290 445104287402952 6183916018247889352 n
Foto: Dženana Selimović

9. Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

– Od početka svog fakultetskog obrazovanja sam članica Tignuma, koja predstavlja mrežu mladih djevojaka. Naši sastanci nedjeljom predstavljaju izvor pozitivne energije. Divan je osjećaj imati grupu djevojaka gdje dijelite vaša iskustva, i gdje uvijek imate punu podršku. Studentima u BiH bih rekla da ne zaborave na državu ma gdje god bili, ili u njoj ili izvan nje, te na odustaju koliko god teško bilo, jer se jednog dana sve isplati.

10. Da li možeš preporučiti neku knjigu ili film, koja je tebi dala „vjetar u leđa“ i potakla te da nikada ne odustaješ?

– Dead poets society je odličan film koji prikazuje, kako jedan pojedinac može da unese promjenu, ukoliko to istinski želi.