Ovo je knjiga koju bi trebao da ima svaki medicinski fakultet

Prof. Rifatbegović je na ovoj knjizi, koja je svojevrsno malo remek djelo, radio od 2009.,dakle više od 12 godina, zajedno sa suradnicima, zdravstvenim profesionalcima, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.


bljesakz
Foto: Bljesak.info

Nakon Tuzle, Zenice, Mostara, Bijeljine i Banja Luke, nedavno je u Sarajevu, u Centru kulture i mladih općina Centar Sarajevo promovirana knjiga “Donor i multivisceralna eksplantacija organa” vrsnog abdominalnog hirurga iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof.dr. Zijaha Rifatbegovića, piše bljesak.info.

Prof. Rifatbegović je na ovoj knjizi, koja je svojevrsno malo remek djelo, radio od 2009. godine, dakle više od 12 godina, zajedno sa suradnicima, zdravstvenim profesionalcima, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

 – Glavni recenzent knjige je austrijski stručnjak prof. dr. Ferdinand Milbaher koji je veliki prijatelj ljudi u BiH i koji je bio od velike pomoći našoj zemlji  kada smo 1999. godine u UKC Tuzla, ponovo pokrenuli transplantacijski program, navode organizatori promocije.

Promotori knjige su bili prof.dr. Halima Resić i prof.dr. Senaid Trnačević koji je veliki prijatelj i dugogodišnji suradnik prof. Rifatbegovića.

O knjizi, ali problemima sa transplantacijama u BiH, a posebno u FBiH govorio je i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDiTB F BiH) Tomislav Žuljević koji se posebno zahvalio autoru knjige koji je sav prihod od prodaje odlučio darovati ovoj udruzi, UDiTB FBiH.

Sve je vodila i moderirala Eldina Softić, osoba koja već sedam godina živi sa transplantiranom jetrom zahvaljujući između ostalih i profesoru Zijahu koji je jedini stručnjak za transplantaciju jetre u BiH.

Na kraju, nakon što su sa obraćanjima završili promotori knjige, prisutnima se obratio i sam autor koji je govorio o radu na samoj knjizi, napominjući da bi ovaj udžbenik trebao da ima svaki medicinski fakultet i svaka ozbiljna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Profesor je govorio i o stanju u transplantacijskom procesu u BiH, analizirajući dosadašnje rezultate i postignuća, sadašnje stanje i šta možemo očekivati u budućnosti.