UO Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH: Nova komisija, pa novi konkurs

Nakon što su poslanici Predstavničkog doma PSBiH odbili imenovati izabrane sa rang-liste, tačnije, četiri kandidata za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u BiH, Nikolu Poplašena iz reda Srba, Momčila Pelemiša iz reda Ostalih, Midhata Jašića iz reda Bošnjaka i Marinka Jurilja iz reda Hrvata, javni konkurs objavljen 10. novembra je oboren.


Četiri navedena kandidata predložila je Privremene zajednička komisija oba doma PSBiH za provođenje procedure izbora četiri člana UO Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u čijem su sastavu bili poslanici Nenad Lalić, Mensura Beganović, Nikola Lovrinović i delegati Sead Kadić, Zdenka Džambas i Ognjen Tadić.

Advertisements

Kako je za Oslobođenje kazao Ognjen Tadić, Parlamentarna skupština će morati uskoro raspisati novi javni konkurs.

– Što se tiče Privremene komisije, mi smo predajom izvještaja završili posao. Parlament BiH će morati sada formirati novu ad hoc komisiju, čiji će sastav vjerovatno biti izmijenjen, kazao nam je Tadić.

Članica Komisije Mensura Beganović kazala je za Oslobođenje kako očekuje da se na novi konkurs ne prijave opet isti ljudi.

Podsjećanja radi, Dom naroda PSBiH prethodno je imenovao predložene kandidate za članove UO Agencije, što je izazvalo veliku osudu u javnosti i nakon čega su uslijedila javna kajanja pojedinih delegata zbog date podrške bivšem (smijenjenom) predsjedniku Republike Srpske i četničkom vojvodi Nikoli Poplašenu.

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja u Banjoj Luci jednoglasno je usvojen srednjoročni i akcioni plan rada Agencije za razdoblje 2016 – 2018. Članovi UO usvojili su i Program rada Agencije za 2016. godinu. Između ostalog, v.d. direktor Agencije Husein Nanić podnio je informaciju o preseljenju Agencije u novi objekat i istaknuo potrebu da se ovoj instituciji obezbijedi dodatni prostor koji je neophodan i za održavanje sjednica UO za koje ne postoje kapaciteti u novom objektu. U skladu sa Poslovnikom o radu UO, izvršena je redovna rotacija u predsjedavanju UO na period od godinu.

Potpredsjednici UO

Advertisements

Novi predsjednik Upravnog odbora je prof. dr. Vlado Majstorović, a potpredsjednici su prof. dr. Stevan Trbojević i prof. dr. Aida Abadžić – Hodžić.

Podsjećanja radi, budući da je Huseinu Naniću istekao mandat na poziciji direktora Agencije, Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova da što prije raspiše konkurs za imenovanje novog direktora.

Prilikom razmatranja imenovanja kandidata na sjednici Predstavničkog doma, član Privremene zajednička komisije Nikola Lovrinović predložio je da kolege poslanici podrže imenovanja kandidata, ali da umjesto Nikole Poplašena podrže drugorangiranog kandidata iz reda Srba Milenka Stanića. Na prijedlog Lovrinovića, reagirao je poslanik Sadik Ahmetović.

– Vaš prijedlog da se umjesto Poplašena imenuje Milenko Stanić za mene je neprihvatljiv, jer znam i ulogu Stanića u slučaju Vlasenice u ratnom periodu. Radije bih digao ruku za Poplašena, poručio je Ahmetović.

Oslobođenje na kraju podsjeća i da je Stanić je početkom ove godine bio i svjedok na suđenju bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske RS-a Ratku Mladiću.

(Oslobođenje)