UNSA: Skela na ulazu u Pravni fakultet i Rektorat ostaje do daljnjeg

Iznad ulaza u zgradu Pravnog fakulteta i Rektorata u Sarajevu već godinama je postavljena improvizirana drvena skele s ciljem privremene zaštite od urušavanja fasade i dijelova statua i ukrasnih vijenaca.


Foto: Sarajevski.ba

Iznad ulaza u zgradu Pravnog fakulteta i Rektorata u Sarajevu već godinama je postavljena improvizirana drvena skele s ciljem privremene zaštite od urušavanja fasade i dijelova statua i ukrasnih vijenaca. Ova zgrada uvrštena je na listu evidentiranih, prethodno zaštićenih nepokretnih spomenika kulture i prirodne baštine Kantona Sarajevo.

Advertisements

Iz Službe za odnose s javnošću Rektorata Univerziteta u Sarajevu naveli su da su nekoliko puta u toku 2011. i 2012. godine Vladi KS i nadležnom ministarstvu uputili zahtjev za osiguranje budžetskog novca za obnovu krova i fasade zgrade da bi se, konačno, riješio problem i zaustavilo daljnje oštećenje i propadanje.

Advertisements

– Međutim, novac nije izdvojen. Obnova krova i fasade, prema procjeni Zavoda za izgradnju KS, koštali bi 1.177.200 KM. Također, UNSA je u julu ove godine aplicirala na javni poziv za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz prihoda turističkih zajednica, koji je objavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Rezultati javnog poziva još nisu objavljeni – kazali su za Dnevni avaz iz Rektorata.

(Dnevni avaz)