UNSA: Otvorena mogućnost studiranja na jednom od najboljih univerziteta u Aziji

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Utara iz Malezije su već sarađivali, ali su tek na inicijativu ekonomskih fakulteta sa ova dva Univerziteta i ozvaničili saradnju.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Univerzitet u Sarajevu i Utara Univerzitet u Maleziji potpisali su Memorandum o razumijevanju, čime je ozvaničen početak saradnje između ekonomskih fakulteta ova dva univerziteta.

Kako je kazao Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, riječ je o Memorandumu koji obuhvata zajedničke aktivnosti u oblastima razmjene studenata, zaposlenika, istraživačkih projekata, publikacija, gostiujućih predavanja i drugih aktivnosti.

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Utara iz Malezije su već pomalo sarađivali, ali su tek na inicijativu ekonomskih fakulteta sa ova dva Univerziteta i ozvaničili saradnju. Do ostvarenje saradnje sa Utara Univerzitetom iz Malezije došlo je i zahvaljujući činjenici da je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu akreditiran najvećim međunarodnim akreditacijama i certifikacijama za kvalitet (AACSB, EPAS, AQA) kao i Utara univerzitet, te je prema riječima Mohameda Mustafe Ishaka, prorekotora Univerziteta Utara u Maleziji, riječ o saradnji Univerziteta koji su među vodećim u području ekonomskih nauka.

– Pošto je naš slogan Budite sa najboljima mi smo izabrali ekonomski fakultet sa Utara univerziteta jer je riječ o 13 fakultetu u Aziji, i šestom u Maleziji, a ova saradnja će našim studentima i profesorima omogućiti da kroz razmjenu podataka dobiju novi kvalitet, kazao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić.

On je ovom prilikom najavio da je prvi događaj zajednička konferencija dva fakulteta u Sarajevu početkom jula, na kojoj će biti prezentovati radovi studenata iz Malezije i studenata iz BiH, a od naredne školske godine trebao bi krenuti i proces razmjene studenata.

(Oslobođenje)