Sajam zapošljavanja u Banjaluci: 30 firmi nudi 800 radnih mjesta

U Banjaluci je jučer otvoren Sajam zapošljavanja na kojem više od 30 firmi nudi oko 800 novih radnih mjesta i predstavlja potrebne profile radnika.


Foto: Moja Banjaluka
Foto: Moja Banjaluka

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je novinarima da će resorno ministarstvo ove godine za zapošljavanje izdvojiti oko 16 miliona KM čime će biti obuhvaćene uglavnom najugroženije socijalne kategorije i one koje su proizašle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je istakao da su na prvom mjestu mladi koji će u okviru komponente zapošljavanja i samozapošljavanja dobiti zaposlenje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Savanović je istakao da resorno ministarstvo već dugo realizuje aktivnosti podrške zapošljavanju u okviru Ekonomske politike i Reformske agende, te naveo da su, prema makroekonomski pokazateljima, ostvareni znatni pomaci u obnovi privrede u posljednjih nekoliko godina.

– Prošle godine bruto društveni proizvod porastao je na 9.135.000.000 KM, a povećan je i rast industrijske proizvodnje za 2,4 odsto, naveo je Savanović.

On je napomenuo da rezultati još nisu zadovoljavajući jer je ukupna privredna aktivnost niska, kao i investiciona ulaganja, a povećan je i spoljnotrgovinski deficit.

– Razvoj privrede nije na visokom nivou, što znači da svi moramo dati doprinos, naročito Vlada Srpske, poslodavci i Zavod za zapošljavanje, naglasio je Savanović.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić smatra da će ovaj sajam doprinijeti poboljšanju oblasti zapošljavanja.

– Očekujemo više od 800 prijava u kojima se traže radnici, te ćemo u narednih par mjeseci i zaposliti toliko lica. Na evidenciji Zavoda trenutno imamo 120.000 nezaposlenih, a taj broj se iz godine u godinu smanjuje. Prošle godine imali smo 133.000 nezaposlenih, naveo je Vujičić.

On je rekao da je ovo drugi Sajam zapošljavanja, a prvi je u Trebinju imao odlične efekte jer je na taj način zaposleno 370 lica.

Vujičić je dodao da je planirano da sljedeći sajam bude održan u Istočnom Sarajevu i Modriči.

Vujičić je, u okviru Sajma, sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem potpisao protokol o saradnji grada i Zavoda.

– Gradu je saradnja sa Zavodom neophodna u mnogim pitanjima kao što su naši programi zapošljavanja i samozapošljavanja, u statistikama, te donošenju odluka o stipendiranju deficitarnih i suficitarnih zanimanja, rekao je Radojičić.

On je dodao da će na narednom zasjedanju banjalučke Skupštine biti razmatrano nekoliko tema u vezi sa ovom saradnjom.

Tehnički sekretar Akcionarskog društva “Luka” Banjaluka Svjetlana Račić rekla je da su ovom građevinskom preduzeću potrebni elektro-instalateri, kao i diplomirani tehnolog, poljoprivredni inženjer, te veterinar.

(Moja Banjaluka)