UNSA: Na Elektrotehničkom fakultetu uručene Zlatne značke – nagrada koja najboljima ne nudi ništa

Dodjela počasnog priznanja Zlatna značka na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu upriličena je u petak u kabinetu dekana Narcisa Behlilovića.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Dodjela počasnog priznanja Zlatna značka na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu upriličena je u petak u kabinetu dekana Narcisa Behlilovića.

Kako piše sarajevsko Oslobođenje, dobitnici ovog priznanja bili su iznenađeni pozivom na dodjelu, jer ga nisu očekivali. Zapravo jesu, ali prije tri mjeseca, jer se po tradiciji dodjela Zlatne značke održava u sklopu svečane ceremonije dodjele diploma u Zetri. Čudi, kažu, što je dekan tek sada odlučio organizovati uručivanje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dekan Behlilović dozvolio je fotografisanje, ali sa novinarima Oslobođenja nije želio razgovarati, dobacivši da će komunicirati isključivo preko advokata iako su oni sa njim pokušavali stupiti u kontakt putem e-maila, faksa, telefona, ali i uživo.

Nepot, što znači bratić

S obzirom na to da je tekst pod naslovom ”Posao asistenta dobio prije konkursa?!”, objavljen u Oslobođenju, izazvao burne reakcije među studentima, profesorima, ali i zastupnicima u Skupštini Kantona, ne čudi iznenadna odluka o dodjeli Zlatne značke, smatra Ibrahim Karahodžić, otac Vedrana Karahodžića.

Podsjećamo, njegov sin nije dobio posao asistenta na ovom prestižnom fakultetu uprkos izvanrednim rezultatima, dvostrukoj Zlatnoj znački i prosjeku 9,97. Posao je, odlukom komisije čiji je predsjednik upravo Behlilović, dobio Ensar Zeljković (prosjek 8,03), bratić bivšeg premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića.

– Neshvatljivo je ponašanje Dekanata: dodjeljuju priznanja za najuspješnije, a zapošljavaju najlošije, prokomentarisao je Vedranov otac.

Zaključak i stav Predraga Kojovića, zastupnika Naše stranke u Skupštini KS-a, kada je u pitanju izbor asistenta na ETF-u, objavljen je na njegovom Facebook profilu.

– Nepotizam, od grčke riječi nepot, što znači nećak, bratić. Dakle, upravo rodni odnos premijera i primljenog asistenta, napisao je Kojović.

On je dodao da će se Naša stranka u narednim danima očitovati o ovom događaju i da neće ostati ravnodušna.

To je skandalozno

I Elmedin Konaković, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS-a, imao je oštriju reakciju na dešavanja unutar Elektrotehničkog fakulteta.

– To je skandalozno. Dobio sam primjedbu, vjerovatno od Vedranovog oca, i odmah ću na sljedećoj sjednici Skupštine pokrenuti ovo pitanje. Ako je i na koji način došlo do zloupotrebe ovlasti, nepotizma, neću mirovati. Tražiću da se sve rasvijetli, rekao je Konaković, te dodao da je ovaj posljednji slučaj samo kap koja je prelila čašu.

Osvrnuo se i na nepoštivanje zakona o pravima studenata djece šehida, koji, uprkos zakonu po kojem su oslobođeni plaćanja školarine, tu istu školarinu već godinama uredno plaćaju na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.

– U više navrata pisao sam dekanu Behliloviću, tražio pojašnjenja. Nemoguće da za ovu ugroženu kategoriju ljudi ne možemo naći rješenje. Pisao sam, čekao odgovore, ali uzalud, dodao je Konaković, te ponovio da će oštro reagovati na narednoj sjednici i iznijeti niz problema zabilježenih na ETF-u.

Priznanje bez potpisa i pečata

Vedran Karahodžić, vidno razočaran nepravdom, ipak nije želio propustiti dodjelu Zlatne značke, drugu. Pojasnio je da sama priznanja koja su dobili nisu u formi pohvale ETF-a s potpisom dekana i pečatom Fakulteta.

– Dobili smo samo natpis “Oni su najbolji” sa slikama studenata. Pored je napisano da smo mi oni s prosjekom 9, što je ponovo neprecizna informacija, jer su Zlatne značke studenti sa prosjekom većim od 9,5, rekao je Vedran, te dodao da mu ovo priznanje i ne znači mnogo u praksi, jer se uopće ne uzima u obzir kao kriterij na konkursima za izbor asistenata.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(oslobodjenje.ba)