UNSA: Farmaceutskom fakultetu moguća blokada transakcijskog računa

Prinudna naplata dugova Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), nastalih usljed neplaćanja poreza i doprinosa u periodu 2002-2012. godina, mogla bi dovesti u pitanje nastavni proces i opstanak ove visokoškolske institucije.


Foto: Farmaceutski fakultet u Sarajevu
Foto: Farmaceutski fakultet u Sarajevu

Istaknuto je ovo jučer na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o situaciji, uzrokovanoj sumnjivim radnjama (finansijskim transakcijama) u spomenutom periodu, govorili dekanesa Farmaceutskog fakulteta prof. dr. Davorka Završnik, tajnica Fakulteta Đenita Krnić i Lamija Selman, stručna saradnica za pravna i kadrovska pitanja, prenosi Fena.

Upozorile su da je ubrzo nakon izbora dekanese Završnik u aprilu 2012. uočen niz nepravilnosti u radu računovodsvene službe, te da je nakon izvještaja revizorske kuće, u martu 2013. kontaktirano Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu radi utvrđivanja činjeničnog stanja u pogledu neizmirenih obaveza.

Porezna uprava FBiH je u međuvremenu izvršila kontrolu uplata doprinosa i poreza i utvrdila da dug Farmaceutskog fakulteta od 1. januara 2002. do 1. juna 2013. s kamatama iznosi 6.903.833 KM, dok osnovni dug, bez kamata, iznosi 4.532.065. Radi se o dugu koji, usljed obračuna zateznih kamata, svakodnevno raste, tako da trenutno iznosi oko 7,5 miliona KM.

Evidentno je, kako je rečeno, da je u potpunosti izostala kontrola poslovanja i blagovremenog inspekcijskog nadzora u spomenutom desetogodišnjem periodu, kao i da su u periodu 2013-2015. godina redovno uplaćivani svi doprinosi i porezi.

Advokat Damir Alagić, koji zastupa interese Fakulteta, novinarima je kazao da je tokom dosadašnjih radnji u sklopu ovog slučaja vještak-grafolog utvrdio da je došlo do falsificiranja potpisa na temelju kojih se dizao gotov novac s računa Farmaceutskog fakulteta, odnosno da je s tog računa novac uplaćivan na privatnu firmu, te da su izmirivani računi te privatne firme na račun Fakulteta.

(Oslobođenje)