UNSA: Farmaceutskom fakultetu moguća blokada transakcijskog računa

Prinudna naplata dugova Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), nastalih usljed neplaćanja poreza i doprinosa u periodu 2002-2012. godina, mogla bi dovesti u pitanje nastavni proces i opstanak ove visokoškolske institucije.


Foto: Farmaceutski fakultet u Sarajevu
Foto: Farmaceutski fakultet u Sarajevu

Istaknuto je ovo jučer na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o situaciji, uzrokovanoj sumnjivim radnjama (finansijskim transakcijama) u spomenutom periodu, govorili dekanesa Farmaceutskog fakulteta prof. dr. Davorka Završnik, tajnica Fakulteta Đenita Krnić i Lamija Selman, stručna saradnica za pravna i kadrovska pitanja, prenosi Fena.

Upozorile su da je ubrzo nakon izbora dekanese Završnik u aprilu 2012. uočen niz nepravilnosti u radu računovodsvene službe, te da je nakon izvještaja revizorske kuće, u martu 2013. kontaktirano Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu radi utvrđivanja činjeničnog stanja u pogledu neizmirenih obaveza.

Porezna uprava FBiH je u međuvremenu izvršila kontrolu uplata doprinosa i poreza i utvrdila da dug Farmaceutskog fakulteta od 1. januara 2002. do 1. juna 2013. s kamatama iznosi 6.903.833 KM, dok osnovni dug, bez kamata, iznosi 4.532.065. Radi se o dugu koji, usljed obračuna zateznih kamata, svakodnevno raste, tako da trenutno iznosi oko 7,5 miliona KM.

Evidentno je, kako je rečeno, da je u potpunosti izostala kontrola poslovanja i blagovremenog inspekcijskog nadzora u spomenutom desetogodišnjem periodu, kao i da su u periodu 2013-2015. godina redovno uplaćivani svi doprinosi i porezi.

Advokat Damir Alagić, koji zastupa interese Fakulteta, novinarima je kazao da je tokom dosadašnjih radnji u sklopu ovog slučaja vještak-grafolog utvrdio da je došlo do falsificiranja potpisa na temelju kojih se dizao gotov novac s računa Farmaceutskog fakulteta, odnosno da je s tog računa novac uplaćivan na privatnu firmu, te da su izmirivani računi te privatne firme na račun Fakulteta.

(Oslobođenje)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X