Univerzitet u Zenici omogućio studentima prenos tri ispita

Studentski zahtjev bio je da im se, kao i prošle godine, omogući bezuslovan prelaz na narednu godinu, ali je ipak odlučeno da im se omogući prenos tri ispita.


unze

Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) djelomično je uvažio studentske zahtjeve pa će u narednu, akademsku 2021/2022. godinu studenti osam fakulteta tog univerziteta moći prenijeti tri ispita, a zbog toga će i nastava na tom univerzitetu početi 11. oktobra – potvrdio je Feni prorektor za nastavu prof. dr. Enes Bikić.

 – Studentski zahtjev bio je da im se, kao i prošle godine, omogući bezuslovan prelaz na narednu godinu, ali je ipak odlučeno da im se omogući prenos tri ispita. To je odluka s kojom su i oni saglasni. Uz to im je omogućeno da u oktobru imaju dodatni ispitni rok, kako ga oni zovu ‘socijalnim’, ali na kojem će moći polagati samo jedan predmet. Svi ispiti trebaju biti okončani do 11. oktobra, kada će početi nastava, rekao je Bikić, piše Bhrt.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bilo je planirano da nastava počne u ponedjeljak, 4. oktobra, ali je zbog zauzetosti profesora i učionica za oktobaske ispite, odlučeno da nastava za sve godine počne 11. oktobra.

Danas je i posljednji dan za upis na fakultete tog univerziteta, koji je u prvom roku bio upisao 579 studenata.

UNZE je, za nastupajuću akademsku godinu, planirao upisati 1.050 studenata pa je za drugi upisni rok bilo preostalo 471 upražnjeno mjesto.

 – Kompletne podatke ćemo imati naredne sedmice, ali mi bismo bili zadovoljni kada bismo upisali oko 730 studenata. To bi bilo na prošlogodišnjem nivou, a što bi, s obzirom na manji broj djece koja izlaze iz srednjih škola, bio dobar rezultat, rekao je prorektor Bikić.