Sarajevska vlast je odlučila da podilazi studentima: Visoko obrazovanje ostaje loše

"Kantonalni zastupnici, strahujući od gubitka glasova i suštinskih promjena u visokom obrazovanju, odlučili su se na podilaženje i populizam."


Foto: Klix
Foto: Klix

Skupština Kantona Sarajevo je djelomično udovoljila studentima, ali se u visokom obrazovanju neće ništa suštinski promijeniti – ostat će neprimjereno 21. stoljeću.

I vladajući i opozicija su se trudili da podilaze studentima Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Izmjenama Zakona o visokom obrazovanju omogućili su im još jedan septembarsko-oktobarski ispitni rok, kao i prijenos tri predmeta u sljedeću akademsku godinu. Samofinansirajući studenti, koji su položili sve predmete i imaju prosjek osam i više, bit će oslobođeni plaćanja školarine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovo su bili neki od zahtjeva Studentskog parlamenta (SPUS) kojem se antagonizirala grupa studenata zbog toga što je nezadovoljna njegovim radom, a koja je imala i svoje zahtjeve. Između ostalog, ova grupa je tražila da se razmotri smanjenje školarine. Protestovala je nekoliko puta, a iz SPUS-a su poručili da iza nje stoji Vijeće mladih Kantona Sarajevo. Jedni druge su zasuli i teškim optužbama.

Kantonalni zastupnici, strahujući od gubitka glasova i suštinskih promjena u visokom obrazovanju, odlučili su se na podilaženje i populizam. Takvog mišljenja su i pojedini profesori i asistenti, što su naveli i na društvenim mrežama. Navedenim izmjenama zakona još više se podigla tolerancija za manje učenja, a čini se da je predstavnicima studenata, ko god oni bili, ključno bilo upravo to.

Pravdali su ovaj zahtjev otežanim uslovima studiranja u pandemiji koronavirusa, što jeste činjenica. Međutim, sigurno je da su nadležni mogli iznaći druge načine kako da olakšaju studiranje, ali ne i dodatnim snižavanjem kriterija koji se godinama srozavaju. Time se još više dovodi u pitanje načelo meritornosti – učenja, truda i rada, a čiji bi glavni protagonista upravo trebale biti škole.

U međuvremenu, sve ostalo u sarajevskom visokom obrazovanju ostaje nepromijenjeno – ostaje loše. Studenti, ni protestima ni na bilo koji drugi način, nisu tražili da se poboljša kvalitet nastave, da njihovi profesori i asistenti budu bolji, da im biblioteke budu bolje, da se poboljšaju uslovi boravka u samim fakultetima i studentskim domovima koji su katastrofalni, da im se olakša zapošljavanje tokom studiranja, piše Klix.ba.