Uglednog profesora napala velika bijela ajkula: Ispljunula ga kad je shvatila da nije foka

"Pomislio sam da bi ponovno mogla da me ugrize pa sam je odgurnuo rukom i udario nogom. Nakon toga je otišla," tvrdi profesor.


Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što je 22. juna preživio napad velike bijele ajkule u vodama kod mjesta Pacific Grove u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, Stiv Bramer (62) otkrio je kako je došlo do napada i kako se odbranio.

Advertisements

Bramer, inače profesor sa fakulteta Monterey Pensinula u penziji, rekao je da se nalazio otprilike 135 metara dalje od plaže kada ga je ajkula ugrizla za bedro i trbuh, podigla u vazduh i zatim za tresnula o vodu.

Kako je otkrio u videu koji je objavio Medicinski centar Natividad u Salinasu u Kaliforniji, ajkula ga je nakon toga “ispljunula”.

Nisam foka… Mislio je da sam foka. Mi nismo njihova hrana, rekao je profesor.

On je rekao da ga je ajkula gledala dok je stajala tik uz njega, prenosi telegraf.rs.

Advertisements

Pomislio sam da bi ponovno mogla da me ugrize pa sam je odgurnuo rukom i udario nogom. Nakon toga je otišla, tvrdi profesor.

Hirurg Nikolas Rotler rekao je da su zubi ajkule za jedan milimetar promašili važnu arteriju u Bramerovom tijelu. Pukom srećom je profesor prošao bez ozbiljnijih povreda.

Moglo je sve da se završi mnogo gore, rekao je Rotler.

Nakon što ga je ajkula napala, Bramer je dozvao upomoć. Ubrzo su ga spasili veslač i veslačica na daskama i surfer. Profesor je rekao da je u Medicinskom centru Natividad primio 28 jedinica krvi.