Ples smo svi znali: Sjećate li se pjesme “Gangnam style”?

Ovo je prva pjesma koja je premašila milijardu pregleda na YouTubeu, a znate li njeno značenje?


Foto: Envato

Prije deset godina se južnokorejski reper Saj, u plavom smokingu, zalizanoj kosi i crnim naočarima, probio na svjetsku muzičku scenu svojom pjesmom “Gangnam Style”.

Advertisements

Pjesma je osvojila muzičke liste i do septembra 2012. već se popela na vrh američke Billboard Hot 100 ljestvice – najprestižnije muzičke liste na svijetu.

Također je bila prva pjesma koja je premašila milijardu pregleda na YouTubeu, prenosi Radio Sarajevo.

Fraza “Gangnam stil” je korejski neologizam koji se odnosi na stil života u elitnoj četvrti Gangnam grada Seula. Za stanovnike ove četvrti smatra se da su “u trendu”, moderni, i da posjeduju izvjestan pedigre. Pjesma govori o “savršenoj djevojci koja zna kada da bude prefinjena, a kada da pokaže svoju divlju ćud“.

Advertisements

Refren ove pjesme – opan Gangnam stajl se prevodi kao “Veliki brat je Gangnam stajl“, gdje Saj aludira na sebe – “Opa” je korejska riječ kojom djevojke nazivaju starije muške prijatelje ili stariju braću.

Tokom intervjua za New York times Saj je otkrio da su obožavaoci u Koreji imali velika očekivanja od njegovih igračkih sposobnosti, tako da je bio pod velikim pritiskom. Da bi ostvario ono što se od njega očekivalo, dugo je proučavao nove varijante plesa, dok nije poslije tridesetak neprospavanih noći došao do konačne verzije Gangnam stajl plesa.

Uz konsultaciju sa koreografom, pokušao je sa raznim komičnim plesnim elementima inspirisanim životinjskim pokretima, uključujući pokrete pande i kengura, prije nego što se odlučio za kombinaciju konjskog kasa i ponašanja jahača koji drži uzde, vitla lasom i povremeno “galopira” u stranu.