Udruženi u borbi za zdravlje: Privrednici i kreatori širom BiH prave zaštitnu opremu za medicinske radnikei u borbi za zdravlje

Pandemija COVID-19 dovela je do velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom, koju je zbog toga na tržištima širom svijeta izuzetno teško nabaviti. Kako bi pritekli u pomoć zdravstvenim radnicima, brojni privrednici, kao i inžinjeri koji rade sa 3D štampačima, odlučili su proizvoditi dijelove medicinske opreme.


Radnice i radnici u zdravstvu prvi su na liniji fronta u borbi protiv COVID-19. Zbog visoke izloženosti virusu, neophodno je da imaju opremu koja će smanjiti opasnost zaraze. Jedan dio opreme koji može pomoći smanjenju rizika, jesu i plastični viziri koji dobrim dijelom mogu onemogućiti da virus dopre do lica. Vizir je jedan od proizvoda koji se relativno jednostavno proizvodi uz pomoć 3D štampača, a služi za zaštitu medicinskog osoblja od kapljičnog prenošenja infekcije. Osim toga, moguće ga je dezinfikovati i više puta koristiti, a zdravstveno osoblje ispod vizira nosi i zaštitne maske.

Inicijativa je pokrenuta u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine, a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je identifikovao i uvezivao mejkere. Kako bi se ubrzala proizvodnja zaštitne opreme, kroz projekat UNDP-a “Economic Governance for Growth – EGG”, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, za Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu nabavljena je dodatna oprema za rad. Ova oprema uključuje četiri nova 3D štampača, te filamente i repromaterijal za proizvodnju zaštitne opreme, kao i mašinu za ispitivanje mehaničkih osobina materijala.

Ideja je da izrađujemo zaštitnu opremu za sve kojima je potrebna, dok se tržište ne zasiti. Počeli smo sa izradom zaštitnih vizira, a možemo raditi i vezice za maske, kao i račve za respiratore, ukoliko se ukaže potreba, kaže Adi Pandžić, viši asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Iako će opremu primarno koristiti za proizvodnju zaštitnih vizira u okviru borbe protiv pandemije COVID-19, nakon krize će istom opremiti Labaratorij za ispitivanje polimernih materijala Vlade Kraljevine Norveške.

U Bosni i Hercegovini se mali broj ljudi ozbiljno bavi ispitivanjem polimera. Mi želimo uvesti predmete kroz koje će studenti istraživati polimere, a Labaratoriju ćemo koristiti za nastavu, istraživanja, inovacije i razvoj. Ovo je jako važan korak u nastavnom procesu, jer do sada nismo imali prilike više istraživati polimere, koji su jako važan dio industrije danas, navodi Pandžić.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Tarik Halilović

Dolazim iz Visokog i studiram na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dugogodišnji sam aktivista, edukator i koordinator omladinskih inicijativa. Bavim se digitalnim marketingom i kreativnim solucijama od 2018. godine.
X