Učite, ali ništa ne možete zapamtiti? Možda činite ovu grešku!

Ukoliko ne pamtite ono što učite, moguće je da pravite ovu grešku.


Asian student women read books in library at university.
Ilustracija: Envato

Suprotno onome što biste mogli misliti, nije lakše (ili teže) sjetiti se nove činjenice ako je napisana VELIKIM BOLDIRANIM SLOVIMA. Međutim, stilovi fontova koji su i teški za čitanje i nepoznati, pomažu u učenju i zadržavanju memorije. Nova istraživanja podržavaju ideju da ćemo, učeći teške koncepte, naučiti više ako budemo prisiljeni proći neke tzv. mentalne prepreke.

Ako je neki podatak vrlo jednostavan za obradu (npr. napisan velikim fontom Arial), možete biti previše sigurni u to koliko ste dobro zapamtili te podatke – i vjerovatnije je da ćete ih samo pogledati – dok vas informacije predstavljene u nešto izazovnijem fontu (npr. mali font Comic Sans MS) tjeraju da čitate pažljivije i dublje razmišljate o materijalu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Učesnici su proučavali listu riječi ispisanih fontovima različitih veličina i ocjenjivali koliko je vjerovatno da će ih se sjetiti na kasnijem testu. Očekivano, bili su najsigurniji da će zapamtiti riječi ispisane velikim slovima, ocijenivši veličinu fonta (jednostavnost obrade) vjerovatnijom za održavanje memorije čak i od ponavljanja.

Na pravim testovima veličina fonta nije napravila razliku, a praksa se isplatila, pokazalo je istraživanje.

I tako to ide, kažu istraživači, s većinom studijskih sesija: poteškoće grade mentalne mišiće, dok lakoća često gradi samo povjerenje.

Ako imate dokumente za uređivanje koji predstavljaju novi materijal za učenje, pokušajte prebaciti stil fonta na manje poznat da vidite da li vam to odgovara. Istraživači, naravno, također sugerišu da će ulaganje više napora na druge načine pomoći učenju: pravljenje obrisa, izbjegavanje pomagala poput ključeva za odgovore na pitanja i ponovnu preradu materijala.