U ovim nesigurnim vremenima mnogi univerziteti pauziraju predavanja uživo, a studenti moraju slušati online predavanja. Za neke studente ovo bi se moglo pokazati kao veliki izazov. Evo nekoliko savjeta kako biste bili sigurni da možete uspješno učiti sa online predavanja.

Možda vam neće biti lako regulisati vlastito učenje i koristiti predavanja i seminare online u potpunosti, ali evo nekoliko načina na koje to možete učiniti. Ovo je opći pregled za sve studente, ali vaš univerzitet možda ima određene mjere, stoga provjeravajte svoju e-poštu i online portale zbog novosti.

1. Uključite se u učenje

Na isti način na koji biste hvatali bilješke prilikom odlaska na predavanje, dobra je ideja da to radite i dok slušate ili gledate predavanje online. Sjednite na udobno mjesto, držite bilježnicu i olovku pri ruci i pokušajte sve ostale smetnje svesti na minimum.

Odvojite malo vremena da pogledate svoj raspored i izradite raspored studija kako biste bili sigurni da ste dobro pripremljeni za prisustvovanje svim seminarima i predavanjima online. Unaprijed pročitajte ono što je relevantno i postavite pitanja ukoliko postoji nešto u šta niste sigurni.

2. Koordinišite grupne razgovore

Postoje brojni online alati, poput Skypea ili Zooma, koje možete besplatno preuzeti i koji vam mogu omogućiti da koordinišete video razgovore s grupama ljudi. Iskoristite ove programe za uspostavljanje grupe za učenje sa kolegama kako biste mogli provesti neko vrijeme raspravljajući o idejama, zajedno analizirajući tekstove i razmjenjujući savjete za učenje.

Ovo je odličan način da ostanete u kontaktu s drugim studentima na godini i da zadržite aspekt saradnje na univerzitetskom času. Također pomaže i dodavanje socijalnog kontakta kako se ne biste osjećali previše izolirano dok učite sami.

Pobrinite se da unaprijed isplanirate ono o čemu razgovarate i pokušajte se držati teme tako da rasprava ostane produktivna i da vas ne ometa diskusija o drugim stvarima.

3. Ostanite u kontaktu sa svojim tutorima i predavačima

Možda više nećete moći vidjeti svoje tutore tokom njihovog redovnog radnog vremena, ali pazite da s njima budete u stalnom kontaktu. Možda putem e-maila jednom sedmično ili čak svakih nekoliko dana kako biste bili sigurni da ste u toku sa svojim kursevima. Osim toga, ako se osjećate anksiozno ili pod stresom, razgovor sa vašim tutorima mogao bi vam pomoći da umanjite sve brige koje biste možda mogli imati.

Također, ne zaboravite ostati u kontaktu s predavačima i voditeljima seminara kako biste bili sigurni da imate ažurirane liste za čitanje i da na odgovarajućim mjestima tražite bilješke i slajdove sa predavanja. Ne ustručavajte se stupiti u kontakt ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s učenjem, ali budite strpljivi pri očekivanju odgovora. Vaši tutori su vjerojatno pod ogromnim pritiskom da pripreme predavanja za online dostavu pa im dajte vremena da vam se jave.

4. Pobrinite se da imate sve odgovarajuće alate za učenje

Online predavanja zahtijevaju računar koji poprilično dobro funkcioniše i dobru internet konekciju. Neki studenti već posjeduju ove stavke, ali ako ih vi ne posjedujete, razgovarajte sa svojim tutorima ili uredom studentske službe o tome bi se ovo moglo riješiti. Možda postoje rezervni laptopi koje možete posuditi ili se možete pridružiti maloj grupi drugih učenika kako biste zajedno učili.

Pobrinite se da imate dovoljno materijala za pisanje (olovke, markeri, bilježnice itd.) i ispravne knjige ili članke za učenje, bilo u printanim ili digitalnim izdanjima.

Svakodnevno provjeravajte na svom online portalu novosti vezane za izvođenje nastave i sve alate za učenje koje vam univerzitet nudi kako bi vam pomogao.

5. Razmislite o svom radnom prostoru kod kuće

Ako ste navikli učiti u biblioteci na kampusu, možda će vam većinu vremena biti prilično teško preći na učenje kod kuće, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se navikli na radni način razmišljanja.

Prvo, odredite prostor u kojem možete sjediti i raditi. Neki studenti imaju sreću da imaju stol, ali ako nemate, bilo koja površina na kojoj možete udobno sjediti sa prijenosnim računalom i bilješkama je dovoljno dobra. Zatim osigurajte da sve potrebne stvari držite u blizini kako ne biste morali stalno ustajati.

Mnogi univerziteti u svijetu drže svoje biblioteke otvorenima, pa bi ovo mogla biti opcija, ali pokušajte da se ne približavate previše svojim kolegama studentima.

6. Pravite redovne pauze

Ovo je uobičajen savjet, ali sada je važniji nego ikad kada studirate u svom životnom prostoru. Ne morate se pridržavati rasporeda 9-5 ako vam to ne donosi uspjeh, ali identificirajte sate u kojima ste najproduktivniji i usmjerite svoj radni dan oko tih sati.

Redovne pauze tokom dana održavaju vaš um svježim i jedan su od najjednostavnijih načina da ne izgorite. Odmaknite se od laptopa svakih sat vremena i radite nešto u čemu uživate, bilo da čitate poglavlje vaše knjige, gledate TV ili igrate igricu. Pokušajte izaći barem jednom dnevno u šetnju (ako ste u mogućnosti) i dajte sebi stvari kojima ćete se radovati svaki dan.

Također je važno imati jasnu granicu presjeka kada završavate s učenjem taj dan. Na kraju dana, spakujte materijale za učenje, ako možete, kako biste se dobro opustili tokom večeri bez vaših knjiga da bulje u vas.