Učenje ne ide bez čokolade: Jedenje čokolade poboljšava kognitivne sposobnosti

Ko uči, a da pored sebe nema barem jednu malu čokoladicu?


Nekoliko studija, pokazalo nam je da čokolada može biti dobra za naše zdravlje, ako se konzumira u odgovarajućoj količini. Naravno, ne može se poreći činjenica da višak bilo čega, uvijek dovodi do katastrofe i ima određene nuspojave. Slično tome, i čokolada kada se prekomjerno konzumira može dovesti do karijesa ili dijabetesa. Ovdje ti donosimo neke od najboljih zdravstvenih benefita, jedenja čokolade.

Advertisements

Pomaže u smanjenju kardiovaskularnih bolesti

Redovna konzumacija čokolade, posebno tamne, može smanjiti šanse za razvoj bilo koje kardiovaskularne bolesti i spasiti nas od srčanog udara. U kombinaciji sa zdravom ishranom, tamna čokolada može te spasiti od srčanog udara, piše ultra.ba.

Može pomoći u ublažavanju upale

Upala može biti uzrokovana bilo gdje u našem tijelu, možemo imati upaljene mišiće, glavobolje ili teške bolesti izazvane upalom. Čokolada sadrži flavonoide i kakao, koji djeluju kao antioksidanti i pomažu u smanjenju upala u našem tijelu.

Poboljšava kognitivne sposobnosti

Redovan unos čokolade, koji uključuje flavanole iz kakaoa, predstavlja veliku korist za kognitivne funkcije našeg tijela. Može ti poboljšati nivo fokusa, pažnje, brzine, verbalne tečnosti i radne memorije.

Advertisements

Poboljšava raspoloženje

Tamna čokolada posebno sadrži hemikalije, koje pospješuju raspoloženje, a koje naše tijelo već prirodno stvara. Ove čokolade sadrže određenu količinu serotonina, neurotransmitera i triptofana, koji nas usrećuju nakon njihove konzumacije. Stoga se može koristiti u borbi protiv osjećaja tuge i tjeskobe.

Daje instant energiju

Ako imaš nizak krvni pritisak ili se osjećaš slabo i letargično, čokolada može trenutno povećati nivo tvoje energije. Čokolada sadrži određenu količinu kofeina i teobromina, koji ti pomažu da postigneš određeni nivo energije.