U Zemaljskom muzeju BiH otvoren festival “Dani umjetnosti UNSA”

Izložba je bila dio manifestacije obilježavanja Dana grada Sarajeva.


Foto: Unsa.ba

U Galeriji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine jučer je, predstavljanjem izložbe “Mostovi moga grada” učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, otvoreno drugo izdanje festivala “Dani umjetnosti UNSA”, zajedničkog univerzitetskog projekta tri sarajevske umjetničke akademije.

Advertisements

Izložba “Mostovi moga grada” predstavlja projekat učenika srednjih škola Kantona Sarajevo i učenika JU Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. Izložba je bila dio manifestacije obilježavanja Dana grada Sarajeva, a važnost njenog održavanja prepoznala je i Gradska uprava Grada Sarajeva. Naziv izložbe inspiriran je svakodnevnim gradskim situacijama i mjestima kojima se krećemo.

Mostovi imaju važnu ulogu u našim životima, oni povezuju ljude i predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva. Svi mostovi imaju isti značaj, spajaju dvije suprotne strane, obale, kulture, civilizacije, ljude i ljudska srca. Sarajevo je grad mostova, neraskidivih veza, generacija i vremena i, kako je pisao Ivo Andrić, “grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava,grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada.”

Prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad i sport UNSA istakla je kako u 73. godini djelovanja Univerziteta u Sarajevu umjetničke akademije obilježavaju značajne obljetnice – Akademija likovnih umjetnosti 50 godina rada, Akademija scenskih umjetnosti 40 godina rada, a Muzička akademija korača prema sedmoj deceniji svoga postojanja.

– Akademije imaju vrlo veliki produkciju. Naročito su u postpandmeijskom periodu krenule sa značajnim aktivnostima, festivalima, proizvodnjom filmova, predstavama, koncertima, izložbama. Mi smo već prošle godine pokrenuli Dane umjetnosti UNSA s ciljem da se napravi platforma i da se u kratkom vremenskom periodu umjetnost sa ove tri akademije približi javnosti i budućim studentima. Ovo je i svojevrsna promocija upisa, ne samo na umjetničke akademije nego i generalno na Univerzitet u Sarajevu, istaknula je prorektorica Karača Beljak.

Također, podsjetila je da je od ove godine i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ušao u veliku porodicu Univerziteta u Sarajevu kao nastavna baza.

Advertisements

– I ranije smo sa kolegama iz Zemaljskog muzeja surađivali jako dobro, od humanista, umjetnika, do onh koji dolaze iz prirodnih struka. Sada smo to formalizirali tako da je Zemaljski muzej i zvanično postao nastavna baza UNSA”, naglasila je prorektorica Karača Beljak.

Direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo mr. Elma Alić-Šobot predstavila je izložbu “Mostovi moga grada”, te naglasila da učešće Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo u Danima umjetnosti UNSA predstavlja lijep početak buduće saradnje Univerziteta u Sarajevu i ove srednje škole.

Ceremoniji otvaranja, kao svojevrsna festivalska uvertira, prethodilatniji metod verifikacije metode istraživanja.

Radionicu je vodio bosanskohercegovački i australski skulptor dr. Adis Elias Fejzić, poznat i kao Ada je klesarska radionica “Bosanski stil” dr. Adisa Elias Fejzića i Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti, upriličena u Kampusu UNSA. Jedno od uporišta radionice je savladavanje medija kao bitne komponente u stvaralačkom procesu. Pored konceptualnih polazišta, potrebno je usvojiti i procese materijalizacije likovne ideje, pri čemu eksperiment predstavlja najadekvdis koji u svom istraživačkom radu analizira tradicionalnu “umjetnost Stećka” u kontekstu današnjih umjetničkih i socio-antropoloških okolnosti.

Program prvog festivalskog dana zaokružen je promocijom monografije “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini”dr. Amre Bosnić koja je se održana u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, prenosi unsa.ba.