U toku radovi na staklenoj fasadi zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Nakon višemjesečnog zastoja radovi su opet nastavljeni na izgradnji nove zgrade Akedemije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, smještenoj na Skenderiji, a cilj je osigurati studentima i akademskom osoblju te visokoškolske institucije uvjete za obrazovni proces na evropskom nivou.


Foto: FENA
Foto: FENA

Iako je temeljac za novi objekt ASU postavljen još 2010. godine, brojne su se administrativne prepreke našle na putu projekta, ali i nedostatak sredstava. Vrijednost projekta je deset miliona KM, a do sada su završene tek dvije dok je treća faza u toku.

Advertisements

Anka Petrović iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je investitor i zadužen za nadzor radova, ističe za Fenu da je izvođač radova za treću fazu uveden u posao krajem decembra prošle godine, a rok za završetak fasade je osam mjeseci. Iako je rok za taj dio posla do augusta ove godine, očekuje se da će radovi trajati duže imajući u vidu zimski period kada građevinski radovi nisu mogli biti vršeni.

– Riječ je o polustrukturalnoj fasadi, koja obuhvata više fasada, a dugo smo čekali da se autor idejnog projekta Jonus Ademović odluči koju će izabrati. On je prije dvadesetak dana promijenio rješenje, te će na fasadi biti određene perforacije s krugovima na korten limu, a prvobitni projekt je bio s kvadratićima, istaknula je.

U prethodne dvije faze završeni su grubi radovi – prva je podrazumijevala podzemni dio objekta, a drugi njegovu konstrukciju. Završen je krov te njegova hidroizolacija i tehnička izolacija na zadnjoj etaži.

– Nemamo obezbijeđena sredstva za cijeli ugovor. Naš je ugovor dva miliona i 400.000 KM, a od toga smo ugovorili krov i tri fasade. U planu imamo pripremiti novi tender za priključke objekta i vanjsko uređenje, a to će sve raditi Zavod, navela je Petrović.

Advertisements

Četvrta faza podrazumijevat će priključenje objekta na komunalnu infrastrukturu te vanjsko popločenje.

– Za unutrašnje radove nisu obezbijeđena sredstva, a i ovo do sada smo radili vlastitim sredstvima – to je milion i po KM iz kreditnih sredstava putem Ministarstva obrazovanja KS-a od čega radimo fasadu. Radit ćemo i priključke da spojimo krov slivnicima kako se voda ne bi razlijevala unutar podzemnog dijela objekta. Pokušavamo da zaštitimo zgradu kako više ne bi bila izložena kiši i propadanju. To nam je cilj. Ukupna vrijednost objekta je deset miliona KM, a u dosadašnjim radovima nismo došli još ni do pet miliona, ustvrdila je ona.

U toku su radovi na tri fasade objekta, dok za četvrtu stranu trenutno nema raspoloživih sredstava, prenosi Fena.

(Oslobođenje)