U naredne dvije godine bi mogao biti predstavljen Windows 12

Kompanija Microsoft navodno ponovo mijenja ciklus predstavljanja operativnog sistema Windows, a to bi moglo značiti da Windows 12 stiže 2024. godine.


Foto: Envato

Windows Central javlja da se Microsoft vraća na trogodišnji ciklus predstavljanja operativnog sistema Windows prema kojem bi sljedeća verzija stigla za dvije godine. To predstavlja još jednu veliku promjenu u načinu na koji tehnološki gigant razvija svoj OS.

Advertisements

Microsoft je odustao od trogodišnjeg ciklusa nakon što je 2015. godine predstavio Windows 10, čime je dao prednost ideji Windowsa kao usluge.

Umjesto velikog predstavljanja funkcija svake tri godine u novoj verziji Windowsa, Windows 10 je dobijao nadogradnje dva puta godišnje te je dobijao brojne novitete. Godinama se vjerovalo da će Windows 10 biti posljedna verzija ovog OS-a kako je to najavio jedan od uposlenika Microsofta, prenosi klix.ba.

Iz Microsofta nikad nisu demantovane ove informacije, nego je saopćeno da su one “odraz načina na koji će Windows biti isporučen kao usluga koja donosi nove inovacije i ažuriranja na kontinuiran način”. Sve se to promijenilo dolaskom Windowsa 11 prošle godine, a Microsoft je prešao na godišnje ažuriranje za Windows 10 i 11.

Advertisements

S obzirom da je Microsoft prežao na Windows 11 brendiranje, razumnko je očekivati da će svaka buduća verzija OS-a također biti brendirana. Do sada nije bilo Windowsa 11.1 ili 11.2 koji bi predstavljali glavna ažuriranja za Windows 11 pa se mnogi pitaju da li je zaista Windows 12 na putu.

Ipak, Microsoft namjera održavati Windows 11 svježim u godinama koje dolaze. Sljedeća velika nadogradnja 22H2 se očekuje u septembru ili oktobru.

Microsoft je navodno odbacio planove za sličnu veliku godišnju nadogradnju 23H2 u 2023. godine te je sada prioritet na uvođenju novih funkcija tokom 2023. godine. To se više slaže s Microsoftovim nedavnim promjenama Windows Insider programa u kojem se vrši više eksperimenata, a prototip funkcije se testiraju šire.

Kompanija nije zvanično komentarisala planova za Windows, a u protekle dvije godine je uložila u OS nakon što je tokom pandemije koronavirusa povećano njegovo korištenje. Microsoft je ranije planirao predstaviti Windows 10X za uređaje s dva ekrana, ali nakon izjave “PC se vratio” na početku pandemije, 10X se počeo pretvarati u Windows 11.