Tuzlaci se usprotivili otvaranju novih studija privatnog univerziteta u gradu

U organizaciji nekoliko udruženja sa područja Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli upriličeno potpisivanje peticije kojom se zahtjeva poništenje odluke kojom Vlada TK daje saglasnost Univerzitetu u Travniku za organizovanje studija na području TK.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je navedeno u odluci Vlade TK, riječ je o studijima Pravnog fakulteta i Fakulteta za menadžmeni i poslovnu ekonomiju, a koji djeluju pod okriljem pomenutog univerziteta.

Advertisements

Članica Omladinskog pokreta “Revolt” Lejla Klimentić kaže da je, u trenutku kada na području TK ima registrovanih hiljadu nezaposlenih pravnika, potpuno apsurdno dati mogućnost otvaranja još jednog fakulteta u Tuzli, a koji bi “proizvodio” kadar ove struke.

– Nama privatni univerziteti ne trebaju, jer imamo sasvim dovoljne kapacitete na Univerzitetu u Tuzli. Svim silama se borimo da obezbjedimo bolju budućnost našoj omladini koja će svojim trudom i radom završiti fakultet. Svi smo svjesni načina na koji funkcionišu privatni fakulteti u našoj zemlji, kaže Klimentić.

Pored Revolta kao organizatori ove akcije se potpisuju još i Udruženje građana “Front”, Sindikat solidarnosti TK, Neformalna grupa građana “Srebrenik je naš” i Pokret građana Gračanice.

Inače, odluka Vlade TK na “nož javnosti” naišla je nakon saznanja da je riječ o privatnom univerzitetu na kojem je premijer TK Bego Gutić prije dva mjeseca odbranio magistarski rad na temu “Krivično pravni i krivično procesni aspekt organizovanog kriminaliteta”, prenosi portal Klix.ba.

– Mi se oštro borimo protiv ovakve odluke Vlade TK. Ovdje je riječ o vraćanju određenih usluga, jer svi znamo da je na tom univerzitetu premijer Bego Gutić magistrirao. Nikad gore stanje u TK nije bilo, a nikad više nismo imali doktora, magistara, docenata i inžinjera. To vam govori o kvalitetu tih njihovih stečenih diploma i stručnosti osoba koje ih posjeduju, smatra predsjednik Sindikta solidarnosti TK Sakib Kopić.

Kako ističu organizatori, po završetku akcije peticija će biti proslijeđena na adresu Vlade TK.

(Klix.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!